20220817_110958.jpg

Помощ за Одеса

20220512_173417.jpg

   В канцеларията на Доростолска митрополия се получи прошение от архиепископ Арцизский Виктор за нужда от медикаменти поради военните действия в Украйна. 
   Епархийският съвет на Доростолска епархия взе решение с остатъка от дарената сума на стойност 5975 лв. да бъдат закупени медикаменти. 
  Помощта от медикаменти да бъде придружена до ГКПП Орловка от Протосингела протопрезвитер Добри Чаков. Същият лично да предаде на архиепископ Виктор помощта, която да бъде раздадена на нуждаещите се без значение от раса, пол и религия.
   

   Днес, 13. май, Протосингелът протопрезвитер Добри Чаков отпътува с помощта към ГКПП Орловка.   Бяха закупени медикаменти на стойност         5983,93 лв. по фактура.   Протопрезвитер Добри Чаков лично предаде помощта на архепископ Виктор. 
Той преподаде от Доростолския митрополит Яков молитвено благопожелание за Възкресение Христово и за скорошното прекратяване на войната.

IMG-20220404-WA0000.jpg
IMG-20220415-WA0000.jpg
IMG-20220415-WA0001.jpg
20220513_160239.jpg
22. 04. 2022 г.
20220302_154918.jpg

Пасхално послание

До

освещения клир,

всечестното монашество

и всички православни християни

от Доростолска епархия

 

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

 

          ПАСХА! ГОСПОДНЯ ПАСХА – ТЪРЖЕСТВО на тържествата, ПРАЗНИК на празниците!

          С духовен възторг и пасхална радост ликуваме и възпяваме тоя ден, който „… е Господ сътворил: да се зарадваме и да се развеселим в него“ (Пс. 117:24)

          Пасхалната светлина покрива цялата вселена и озарява бездните на ада: смъртта е унищожена, тъмнината е разпръсната, вратите на ада са сринати, светлината озарява всички твари!

          Победителят на ада, нашият Господ Иисус Христос, чрез смъртта и Възкресението Си победи дявола, обезсили смъртта и ни дарува Живот вечен.

          Как е нужна Пасха на измъчения от отчаяние и страдания съвременен човек! Светът около нас все повече се сгромолясва в пропастта на греха и погибелта - финансови кризи, глад, мизерия, бедствия, пандемии, войни - а войната в Украйна е между братя. Струва ни се, че тъмнината побеждава светлината, че греховната смърт заличава живота и радостта. Но това не е така! Множеството рани на човечеството подлагат вярата ни на изпитание. Но именно Голготската саможертва, страданията и смъртта на Господ Иисус Христос и Неговото преславно Възкресение утвърждават вярата ни. Защото чрез Възкресението Си Господ не премахва страданията, а ги побеждава с Пасхалната Си благодат.

          Да, нашият Господ Иисус Христос победи смъртта преди 2022 г.! Но трябва да помним, че тази победа, както в отделния човешки живот, така и в историческите съдбини на света трябва да се осъществява с духовна бран, с усилия, с молитва, с творчески подвиг на вярата, защото „В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света!“ (Йоан 16:33). Защото Възкресение Христово е извор на вечна надежда и на небесна утеха – явява на света, че „и светлината в мрака свети, и мракът я не обзе“ (Йоан 1:5). Единствено Пасхалната истина озарява целия мрак на нашия живот и ни указва пътя към ВЕЧНИЯ ЖИВОТ.

          Затова възлюбени „… всички да въззовем: Христос възкръсна – хора, веселете се!“ (Акатист на Пасха). Възкръсналият Жизнодавец, нашият Господ Иисус Христос, да ни удостои с мир, истина, праведност и да ни обдари с вяра, надежда и любов.

          В тези благодатни пасхални дни, но и дни на изпитания се обръшам към Вас с молитвено пожелание за здраве, благоденствие, мир и любов да цари между нас.

          Моля възкръсналият Христос Бог да ни сподоби със силна вяра, непомръкваща надежда, нелицемерна любов, преизобилно да излее своята благодат над всички нас!

 

ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

 

                                                                                                                                      † Доростолски митрополит Яков

13. 04. 2022 г.

Решение за промени в администрацията на Св. Синод

20220302_154918.jpg

      На своето редовно заседание от 13.04.22 г., Св. Синод - пълен състав, единодушно реши:

     

      Освобождава Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий от послушанието надзорник на Отдел "Синодално издателство" и назначава за надзорник на същия отдел Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков.

03. 04. 2022 г.

Среща в Доростолска митрополия

20220403_184859(0).jpg

      Днес, 03. 04. 2022 г., в Доростолска света митрополия се проведе среща на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков с г-н Румен Петков, председател на АБВ. Присъстваха г-н Владимир Маринов - народен представител, г-жа Иванка Ташева - зам. председател н Общински съвет - Силистра.

      Бяха споделени мисли, идеи за развитието на Доростолска епархия и Община Силистра.

      Срещата премина в приятелска и градивна атмосфера.