top of page

14.04.2023г.

ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ
IMG-fbed6c85064809f330dac192776e4228-V.jpg

ДО БОГОЛЮБИВИЯ КЛИР,

ВСЕЧЕСТНОТО МОНАШЕСТВО

И ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ

ОТ БОГОСПАСЯЕМАТА ДОРОСТОЛСКА ЕПАРХИЯ

   „Ден на Възкресение е, да се радваме от тържеството на празника и един друг да се прегърнем. На тези, които ни ненавиждат, да кажем братя! и всичко да простим заради Възкресението“ (Пасхални стихири)

Христос Воскресе,

         

          Целият православен свят днес тържествува и ликува ‒ чрез Христовата смърт смъртта се побеждава, отварят се райските врати, за да може всеки човек да достигне до спасение.

          „Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден син, за да не погине ни един, който вярва в Него, а да има вечен живот„ (Иоан 3:16).

          Ден, в който Христос толкова обикна човечеството, че се предаде на Кръстна смърт, да можем ние човеците да задаваме въпроса „де ти е смърте жилото?“ (Св. Йоан Златоуст).

          Ден, в който трябва да отворим сърцата си към Бога и човека. Да възпеем Христовото Възкресение, да простим и прегърнем брата си.

          Да се радваме, братя и сестри, да тържествуваме и взаимно да се приветстваме. Ние се радваме, защото Иисус Христос, Изкупителят и Спасителят на света, възкръсна от гроба. Ние тържествуваме сега, защото в лицето на възкръснали Христос нам е възвърнато всичко, което е загубено от Адам, дадени са вечните блага на царството Божие.

          „Днес е спасение на света, на целия видим свят и на целия невидим свят! Христос възкръсна от мъртвите, възкръсвайте заедно с Него! Христос е в славата си, извисявайте се! Христос възсия от гроба, освободете се от оковите на греха. Вратите адови се отварят и се изтребва смъртта, ветхия Адам се премахва и новият се изпълва; които сте в Христа нова твар, обновявайте се.“ (Св. Григорий Богослов)

          Нека в тези благодатни пасхални дни не помрачаваме сърцата си с грях, а да ги изпълваме с любов към Бога и човека.

          Всесърдечно Ви прегръщам всички и Ви възвестявам

 

Христос Воскресе!

                                                                                               †ДОРОСТОЛСКИ МИТРОПОЛИТ ЯКОВ

04.04.2023г.

ВЕЛИКДЕНСКА СРЕЩА С ДЕЦА В ДОРОСТОЛСКА МИТРОПОЛИЯ
IMG-5b7acfa2c5659739f71fcede07ab2111-V.jpg

      Във връзка с Възкресение Христово ученици от 4 клас на СУ „Никола Й. Вапцаров“ гр. Силистра гостуваха на Доростолския митрополит Яков.

      Митрополит Яков разказа на децата за Възкресението на Господ Иисус Христос и символите на празника – червеното яйце и Благодатния огън.

      

          Учениците бяха придружени от г-н Димитър Недков, класен ръководител и г-жа Милка Чиколова, преподавател.

          Всяко дете получи благословение от митрополит Яков ‒ икона на Възкресение Христово със скромен дар.

МОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В

КАМЕНСКИ МАНАСТИР „ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ“

02.04.2023г.

IMG_20230402_194501.jpg

          На 02 април 2023г., по време на вечерното богослужение в църквата на Каменския манастир „Възнесение Господне“ Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков извърши монашеско пострижение на протойерей Николай Николов, който получи името Назарий.

          В края на пострижението митрополит Яков се обърна с отечески слова към новопостригания монах Назарий да бъде верен на обетите си и св. Църква, поемайки по трънливия и спасителен път на монашеството.

          Монашеското пострижение беше уважено от гости и приятели на новия монах.

bottom of page