20210513_114100-01_edited.jpg
20210513_114100-01_edited.jpg
Cross-SVG-Crosses-Clipart-Christian-Svg-

В Ъ З П О М Е Н А Н И Е 
В дните на Пасхална радост, 18 май 2021 г. се изпълват

20210513_114100-01_edited.jpg
20210513_114100-01_edited.jpg
Screenshot_20210513-105313_Office – Копи
20210513_114100-01_edited.jpg

9 месеца

от преставянето в Христа на приснопаметния

Доростолски митрополит

Амвросий

(1942 г. - 2020 г.)

20210513_114100-01_edited.jpg
20210513_114100-01_edited.jpg
20210513_114100-01_edited.jpg

            Истина, истина ви казвам: иде час, и дошъл е вече, когато мъртвите ще чуят гласа на Сина Божий и, като чуят, ще оживеят (Иоан 5:25)

           Обични владико, извървя достойно с вярата си в Христа Иисуса пътя на архипастир на Доростолска епархия.

            Словата ти са незабравими, а делата ти незаличими.

            Молим Всеподателя Бог да настани душата на преселилия се в Христа Божий раб Амвросий Доростолски митрополит, да я упокои в лоното на Авраама, да я причисли  към праведните.

 

ХРИСТОС ВОЗКРЕСЕ!

           

            На 18. 05. 2021 г. (вторник) от 09:00 ч. в катедрален храм „Свети апостоли Петър и Павел“, гр. Силистра, ще бъде отслужена архиерейска заупокойна света Литургия, от 10:30 ч. панихида.

            От 11:00 ч. на гроба на митрополит Амвросий ще бъде отслужен трисагий.

                                                                                                        от Доростолска св. митрополия

20210513_114100-01_edited.jpg
20210513_114100-01_edited.jpg

05.05.2021 г.

" Възкръсналият Христос да пребъде между нас, да има мир, любов, разбирателство, да бъдем обединени, та всички заедно да работим за богодарувания ни народ на гр. Силистра"

DSCN3952.JPG

       Така посрещна духовният водач на древнопросиялата Доростолска епархия митрополит Яков представителите на Община Силистра и местната държавна власт: Областен управител на Област Силистра г-н Ивелин Статев, Зам. Председатела на Общински съвет - Силистра г-н Димитър Трендафилов, гл. архитект на гр. Силистра г-н Марин Неделчев, участие в срещата взеха протосингела протопрезвитер Добри Чаков и г-жа Цветана Цанова връзки с обществеността.

         Срещата се състоя на Светла сряда (05. май) по покана на митрополит Яков в Митрополитския дом на Престолния град по повод светлото Христово Възкресение.

          Споделени бяха мисли, идеи за сътрудничество и съвместна работа. От името на държавните институций бяха поднесени на митрополита великденски кошници.

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

02.05.2021 г.

Второ Възкресение в митрополитската катедрала „Свети апостоли Петър и Павел“

IMG-ebfd381ac9417c3073d18891b7b981b3-V.j

       Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков и духовници, множество народ посрещнаха в митрополитската катедрала „Свети апостоли Петър и Павел“ първия ден на Възкресение Христово. В този ден преди обяд се отслужва празнична възкресна вечерня за Второ Възкресение.

       За втори път след Пасхалната нощ се прочете евангелския текст, който благовести за възкръсналия Христос. Затова и се нарича Второ Възкресение. Богослужението е тържествено – Евангелието се чете на различни езици, та Словото божие и вестта за възкръсналия Христос да достигнат до всички народи, до цялото човечество.

       Негово Високопреосвещенство митрополит Яков пръв прочете евангелския текст на църковнославянски език. След него евангелското четиво прозвуча на еврейски от ик. Добри Върбанов, свещ. Росен на гръцки, свещ. Иван на румънски, дякон Красимир на латински и дякон Константин на български.

      Молитвено участие взеха и монахиня Михаила и монахиня Домника.

      В края, за благословение, митрополит Яков раздаде на присъстващите великденски яйца.

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

30.04.2021 г.

Велики петък - Опело Христово

IMG-70afcd2dd1c98d30e1025d205a521c83-V.j

            На Велики петък вечерта от 18:00 ч. в митрополитския храм „Свети апостоли Петър и Павел“ се състоя чина на Опело Христово. Богослужението бе предстоявано от Негово Високопреосвещенство митрополит Яков, а с него съслужиха свещ. ик. Добри, йерей Александър, йерей Николай, йерей Иван, дякон Красимир и дякон Константин.

            На този най-скръбен ден в годината църквата се изпълни с богомолен народ, дошъл да съпреживее едно от най-вълнуващите и красиви молитвени последования в Православната църква.

       Днес възпявам, Спасе, Твойта дивна сила

       И на Твойте мъки се прекланям аз,

       Ти чрез тях от тленност мене си спасил.

               Всяка година на  този най-тъжен ден около Христовата плащаница пеем тези слова от Надгробния плач и сърцата ни нямат насищане на драматизма, дълбочината, чудото на Христовата саможертва.

            С траурен камбанен звън светата Плащаница беше изнесена и с лития обиколи катедралния храм, символизирайки погребението Христово.

            Противоепидемичните изисквания бяха спазени от всички вярвящи.

30.04.2021 г.

viber_image_2020-12-23_17-11-33.jpg

ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ

                                                                                      ДО

                                                                                      ОСВЕЩЕНИЯ КЛИР,

                                                                                      ВСЕЧЕСТНОТО МОНАШЕСТВО И

                                                                                      ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ

                                                                                      ОТ ДОРОСТОЛСКА ЕПАРХИЯ

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

    

           Целият Православен свят посреща Възкресение Христово в деня, когато Сам Себе Си Христос се принася в жертва за спасение на света.

           Дните, когато чрез Христовата смърт смъртта се побеждава и се отварят вратите на рая, за да се спаси всеки един от нас, стигайки да истината „Аз съм пътят и истината и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене.“ (Йоан 14:6)!

           Дните, когато изпитанията за нас не са малко, се ражда надеждата за вечен живот в Христа! „Защото само Аз зная намеренията, които имам за вас, казва Господ, намерения за добро, а не за зло, за да ви дам бъднина и надежда“ (Йерм. 29:11)

           В тези дни на изпитание „А Бог на надеждата дано ви изпълни с всяка радост и мир във вярата, та че чрез силата на Духа Светаго да се преумножава вашата надежда.“ (Рим. 15:13)

           И тази година невечерната светлина на Христовото Възкресение ни озарява!

           Душите ни ликуват и с пасхална радост възпяваме този ден, който Господ сътвори! Невеществената пасхална светлина осенява цялата вселена – видимия и невидимия свят.

           А мракът трепери и бяга!

        „ Де ти е, смърте жилото?!

          Де ти е аде, победата?!

          Възкръсна Христос и ти биде повален!

          Възкръсна Христос и паднаха демоните!

          Възкръсна Христос и се радват ангелите!

          Възкръсна Христос и живот се въдвори!“

          ( Св. Йоан Златоуст )

 

           В тези благодатни пасхални дни, но и дни на изпитания, Този, Който е „възкресението и животът“ (Йоан 11:25), пак ни казва, че Той удържа Своята победа над тлението и смъртта, за да дарува на всички живот вечен. „А Сам Господ наш Иисус Христос, и Бог и Отец наш, Който ни възлюби и чрез благодатта Си ни даде вечна утеха и блага надежда“ (2 Солун. 2:16) се обръщам към Вас с молитвено пожелание за здраве, благоденствие, мир и любов да цари между нас.

 

          Моля възкръсналият Христос Бог да ни сподоби със силна вяра, непомръкваща надежда, нелицемерна любов, преизобилно да излее своята благодат над всички нас!

 

ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

          

                                   Доростолски митрополит Яков

27.04.2021 г.

"Вие носите таланта да лекувате най-висшето творение на Бога - човека. Дерзайте, с вас е Църквата, а с Църквата е Бога!"

1/4

         С такива слова на духовна подкрепа се обърна архипастирят на Доростолска епархия митрополит Яков към група лекари и медицински сестри - представители на медиците от болничните заведения в гр. Силистра. Срещата се състоя на 27 април по покана на Доростолския митрополит в Митрополията на Престолния град.

           В тези скръбни дни на Страстната седмица, но  и благодатни в очакване на Възкресение Христово бяха споделени мисли и чувства, които вълнуват хората в бели престилки - тези, които поемат най-тежкия удар в борбата с коварната зараза. Владиката благодари на всички за тяхната жертвоготовност, упоритост и професионализъм. Увери ги, че не са сами в тази битка, защото църквата молитвено е с тях от първия ден на това изпитание. Митрополитът преподаде своя архипастирски благослов чрез присъстващите на всички медецински работници и болящите.

На срещата присъстваха: д-р Нечева (директор на РЗИ), д-р Костадинова, д-р Ганева, д-р Мраинова, д-р Пенева, д-р Русева, д-р Сапунджиева, д-р Чобанова, мед. сестра Няголова, мед. сестра Стоилова.

       Становище на Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков по въпроса за църква „Св. равноапостолни Константи и Елена“ с. Айдемир

 

                                                                                                                              До

                                                                                                                              Председателя на Общинския съвет

                                                                                                                              г-жа Мария Димитрова                                                                                                                                                                                До

                                                                                                                              Общинските съветници на

                                                                                                                              гр. Силистра

 

Уважаема г-жо Димитрова,

Уважаеми Общински съветници,

     

                                „КРОТЪК ОТГОВОР ГНЯВ ОТВРЪЩА, А ОБИДНА ДУМА ЯРОСТ ВЪЗБУЖДА“ (притч. 15:1)

    

          Мирът и любовта да е между нас.

          Предварително се извинявам, ако някого обидя, не това ми е целта.

В деня на Светото Благовещение, когато с верния Божии народ от Доростолска епархия се бяхме събрали в храма с едно сърце и едни уста да славим и молим Света Богородица да не изоставя в молитвите си чедата ни, да ни предпазва и дава сили и здраве в дните на изпитанието, Общинският съвет на гр. Силистра заседаваше.

         Когато се замени времето за молитва с работа нищо добро не може да се очаква.

         И ето, след светата Богослужба, че Девица ще зачене и ще роди Син – Спасител на света и на нас човеците, дойде до мен и вест, внушена от поднебесните сили. Това не ме смути, защото знам че от момента, когато се слага началото на спасението, поднебесните сили всячески гледат да ни погубят. Но в мен нахлуха много въпроси. Каква вреда може да е за обществото построяването на нов Православен храм? На кого пречи? Защо не се вижда желанието на православните вярващи да си имат църква? Какво неморално и вредно има в това? Една педя земя ли ще ощети Силистра? И тн. и тн.

         Не ми се иска да вярвам, че живеем в годините, когато църквата беше гонена и преследвана. Не ми се иска да вярвам, че църквата е заложник на политически интереси. Не ми се иска да вярвам, че живеем във време, когато най-ценното е финансовият интерес. Не ми се иска да вярвам, че в дни на свобода може да се ограничи вярата на православните жители на с. Айдемир. Не ми се иска да вярвам, че някой е против развитието и благопреуспяването на тази част от обичаната ми родина България.

         Искам и вярвам, че това е една неволна грешка, внушена ни от поднебесните сили в деня на Благовещение.

         Една грешка, която, заставайки пред съвестта си да поправим по съвест с вяра в Бога, заставайки на страната на доброто. Грешка поправима за историята, която днес пишем. Поправена грешка, която ще предпази децата и внуците ни от злото и ще им сочи во веки пътя на доброто.

         Затова се обръщам към Вас, уважавани от мен Общински съветници на гр. Силистра – преразгледайте решението си от днес, ден Благовещение и дайте своя глас това Богоугодно дело да продължи и заедно с Вас в мир и любов помежду си да осветим църква „Св. равноапостолни Константи и Елена“ с. Айдемир.

          Нека за историята не бъдем гонители Христови, а достойни негови последователи.

 

         „БЛАГОДАТ ВАМ И МИР ОТ БОГА ОТЦА…“ (фил. 1:2) да е между нас

   

      Ваш во Христа молитствувател    Доростолски митрополит Яков

25.03.2021 г.

гр. Силистра

03.03.2021 г.

3-ти март - Ден на Освобождението на България от османско иго

DSCN3082.JPG

           България празнува своя национален празник!

На 3-ти март се подписва Санстефанския мирен договор, който слага край на петвековното потисничество на българския народ.

           По този повод Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков  отслужи в катедрален храм "Свети апостоли Петър и Павел" благодарствен молебен към Всеподателя Бога за великите Му благодеяния към нашия народ. На молебена присъстваха д-р Юлиян Найденов кмет на Силистра, Ивелин Статев областен управител, Мария Недялкова заместник - кмет, д-р Мария Димитрова общински ръководител на ГЕРБ-Силистра.

            В края на богослужението митрополит Яков припомни подвига и саможертвата на падналите за свободата ни воини, припомни добродетелите, завещани от предците ни, които трябва да предадем на бъдните поколения, благодари на Бога за милостта Му към нашето Отечество.

            Празникът завърши с многолетствие.             

         След това митрополит Яков, духовниците, представителите на местната власт и граждани се отправиха към градския площад, където под звуците на националния химн беше издигнато българското знаме.

             Бяха поднесени цветя пред паметниците на Стефан Караджа, капитан Георги Мамарчев, Л.Толстой.

26.02.2021 г

Plakat_NKVH_2021_page-0001.jpg

25.02.2021 г

Архиерейска света Литургия и свещеническо ръкоположение в храм "Свети архангел Михаил" с. Черковна

DSCN3020.JPG

    На 40-я ден от освещаването на църквата "Свети архангел Михаил" с. Черковна, Негово Високопресовещенство Доростолският митрополит Яков отслужи архиерейска света Литургия в съслужение с протопрезвитер Добри Чаков, протосингел на Доростолска митрополия, и духовници. По време на богослужението владиката ръкоположи в свещенически сан дякон Иво Георгиев. Митрополит Яков се обърна към Иво Георгиев с кратко слово за отговорното и съпътствано с много трудности свещеническо служение, но и с много благодат.

18.02.2021 г

Заупокойна архиерейска света Литургия и панихида по повод 6 месеца от преставянето в Господа на Доростолски митрополит Амвросий

DSCN2147.JPG

На 18 февруари се изпълват 6 месеца от преставянето в Господа на Доростолски митрополит Амвросий. По този повод Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков в съслужение с протопрезвитер Добри Чаков, протосингел на Доростолска митрополия, и духовници отслужи архиерейска заупокойна света Литургия в митрополитски храм "Свети апостоли Петър и Павел". В панихидата след това взеха молитвено участие  Русенски митрополит Наум, Теодосий архиепископ на Томис-Контстанца, Иероним - викариен епископ на Румънския патриарх Даниил, архимандрит Андрей - игумен на манастира Дервент. На гроба на Доростолски митрополит Амвросий беше отслужен трисагий.

Бог да прости блаженопочиналия ДОРОСТОЛКИ МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЙ!

10.02.2021 г

Молебен по повод 143 г. от Освобождението на град Силистра

IMG_20210210_105344.jpg

     На 10 февруари се навършват 143 години от Освобождението на гр. Силистра. По този повод негово високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков отслужи молебен за здраве и благоденствие в митрополитската катедрала "Свети апостоли Петър и Павел". С него съслужиха протопрезвитер Добри Чаков, протосингел на Доростолска митрополия, и свещеници. Молитвено участие взеха д-р Юлиан Найденов, кмет на община Силистра, и неговият екип, д-р Мария Димитрова - председател на Общинския съвет - и съветници, областният управител Ивелин Статев, жители на града.  

Митрополит Яков говори за подвига на героите, за важността на събитието, за приемствеността между

                                                                                                      поколенията, за добродетелите на нашите предци. 

     След молебена присъстващите - духовници и граждани - при спазване на противоепидемичните мерки се оправиха към Паметната плоча на улица "Омуртаг". Тук, под звуците на градския духов оркестър, те поднесоха венци и цветя в знак на преклонение.

     Събитията са организирани от Доростолска митрополия, община Силистра, Общински комитети "Васил Левски" и"Христо Ботев".

06.01.2021 г

Богоявление в Силистра – празнична архиерейска света Литургия и Велик водосвет

IMG_20210106_110243.jpg

     „…Слава на Тебе, Спасителю на света, идващ при Йоан да се кръстиш като човек., слава на Тебе, Просветителю на творението. …Слава на Тебе, безначална Светлина, пожелал да изгрее на Йордан за целия свят великата зора на просвещението. Слава на Тебе, дошъл да умиеш света от древната прелест…“

 

(Акатист на Богоявление, кондак 1, икос 1)

 

     На 6 януари Православната ни църква празнува спасителната Теофания: Божественото явяване пред човеците на Единосъщната и Неразделна Троица – Отец, Син и Дух Свети. Сина се кръщава, Светия Дух слиза върху Него като гълъб, а от небесата се чува гласът на Отца „Този е Моя възлюбен син, в Когото е моето благоволение“ – цялото творение се освещава!

        По този повод Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков в съслужение с протопрезвитер Добри Чаков, протосингел на Доростолска митрополия, и свещеници отслужи архиерейска света Литургия и Велик Богоявленски водосвет.

          Духовната радост продължи с литийно шествие – духовници и миряни се отправиха към брега на река Дунав, където митрополит Яков хвърли Кръста в речните води за благословение на всички. Кръстът беше хванат от най-възрастния сред участниците – 56-годишния Иво Колев.

27.12. 2020 г. 

Освещаване на нова църква в с. Черковна

20201230_114342.jpg

     На 27 декември 2020 г. - Неделя след Рождество в деня на св. първомъченик и архидякон Стефан - Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков бе посрещнат с тържествен звън на камбани в новопостроената църква „Св. архангел Михаил“, с. Черковна, Община Дулово. Вечерта преди освещаването беше отслужено всенощно бдение и бяха осветени покривките и църковните съсъди.

  Освещаването започна с коленопреклонни молитви на Цариградския патриарх Калист. След което архиереят, всички служащи и миряните три пъти обиколиха църквата със светите мощи. Богослужението продължи с последованието за освещаване на църква.

    В службата взеха участие Негово Високоблагоговейнство протопрезвитер Добри Чаков - протосингел на Доростолска митрополия, иконом Добри Върбанов, протоиерей Роман Михалев, свещеник Росен Божидаров, свещеник Иван Чобанов и новоръкоположените дякони Красимир и Иво. Присъстваха Областният управител Ивелин Статев, ктиторите на църквата и много миряни.

       По време на първата архиерейска света Литургия, която започна веднага след освещаването, всички изповядаха Символа на вярата и Отче наш. Светата Литургия завърши с многолетствие. В проповедта си митрополитът говори за смисъла на Рождението Христово, ктиторството в православната църква и връчи грамоти на дарителите. Накрая по решение на Епархийския съвет на Доростолска епархия от 26.11.2020г. митрополит Яков връчи орден „Св. Доростолски мъченици“ на д-р Тодор Тодоров за цялостно подпомагане и изграждане на църкви в нейния диоцез.

25.12.2020г.

Рождественско послание

viber_image_2020-12-23_17-11-33.jpg

ДО БОГОЛЮБИВИЯ КЛИР,

ВСЕЧЕСТНОТО МОНАШЕСТВО

И ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ

ОТ БОГОСПАСЯЕМАТА ДОРОСТОЛСКА ЕПАРХИЯ

„ …  СЛАВА ВЪВ ВИСИНИТЕ БОГУ, И НА ЗЕМЯТА МИР, МЕЖДУ ЧОВЕЦИТЕ БЛАГОВОЛЕНИЕ“ (ЛУКА 2-14)

Днес изгрява СЛЪНЦЕТО НА ПРАВДАТА, полага се началото на спасението на всеки един от нас чрез рождението на Богомладенеца Христос.

„ … Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен.“ ( ЙОАН 3-16)

И ето – днес се ражда.

Цялото ангелско войнство възпява и слави раждането от Дева на Христос по плът. Богомладенецът се полага в ясли, показвайки смирението, което ще ни спаси, принасят Му се дарове – злато, ливан и смирна като на  Цар неземен. Звезда Витлеемска огрява пътя, който ще ни преведе от земното към небесното. Небесата се отварят, за да достигне ангелското пение до нас. Всичко е притихнало, защото в тази свята нощ се изпълва Божият план за спасение на човеците. Христос се ражда, за да възвести

новия закон. Закон, изпълнен с благодат, мир, любов към Бога и към  ближния. „ Тази е Моята заповед: да любите един другиго, както Аз ви възлюбих. Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели. „ (ЙОАН 15 : 12-13)

В дните на изпитание нека да не забравяме, че днес се роди Спасителят на света, че живеем в дни, изпълнени с благодат и мир. Да проявим своята любов, молейки се за всички страдащи, боледуващи, за медиците, сираците, вдовиците, полицаите, политиците и за всички нуждаещи се. Да загърбим различията и злото между нас -  да се обединим в доброто. Да проявим любов, която е дълготърпелива, пълна с благост, не завижда, не се гордее, радва се на истината, зло не мисли, всичко извинява, всичко претърпява….

Така, водени от вярата, надеждата и любовта в родилия се Богомладенец, да преминем заедно през трудностите и изпитанията на деня.

 

БЛАГОДАТТА, МИРА И ЛЮБОВТА НА РОДИЛИЯ СЕ ДНЕС БОГОМЛАДЕНЕЦ, И ОБЩЕНИЕТО В СВЕТИЯ ДУХ ДА БЪДАТ С ВСИЧКИ НАС!

 

                        ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

Благословена от Бога да бъде новата 2021 година изпълнена с мир, здраве, доброта и любов.

30.10.2020г.

Приветствие от името на клира, монашествуващите и миряните от Доростолска епархия

DSC_0104_edited.jpg

   До Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков

„Благословен е Идещият в името Господне ! Господ е Бог, и ни се яви! Мир на земята и слава във висините!” (из слово за Цветница на Св. Климент Охридски)

   Ваше Високопреосвещенство, скъпи наш архипастирю,

В такива минути думите са безсилни да изразят радостта, която душата изпитва! Ето, че Всеблагия Бог, в Своя промисъл, не остави сироти нас – клира, монашествуващите и паството на древната Доростолска епархия и чрез Св. Синод на родната ни Българска православна църква Ви показа достоен приемник на Доростолския епархийски престол.

Ваше Високопреосвещенство,Вие идвате да светителствувате в една древна епархия в покрайнините на съвременна България. Доростолска епархия не е голяма по размери, но огромна на християнско духовно наследство. Свещеното предание ни говори, че по тези земи лично свети

апостол Андрей е проповядвал Христовото евангелие. Тук живота си за Христа дават 21 известни нам мъченици. Основана около 390 година Доростолска епархия е била винаги център на духовен живот. През 5 и 6 век епископи тук са Яков, Монофил, Йоан и Дулцисим участвали на Вселенски събори. След покръстването на българите в 865 година Доростолска епархия е една от първите епархии на новоучредената Българска православна църква. Именно тук през 927 година Дръстърския (Доростолски) мотрополит Дамян е провъзгласен за първ български патриарх, канонично признат от останалите поместни православни църкви.

    След падането на България под византийска власт в 971 година Доростол става отново епископски катедра, а от 1020 година е под юрисдикцията на Охридската архиепископия. След освобождението от византийска власт, при Асеневци, Доростол е митрополитска катедра при Търновската патриаршия. По времето на петвековното османско иго, Доростолска митрополия е една от водещите епархии на Вселенска патриаршия, а нейните предстоятели през 17 и 18 век получават екзархийски права над цялото Подунавие, Влахия и Молдова. През 1871 епархията е временно обединена с Червенска. На петия Църковно-народен събор на БПЦ, на 17 декември 2001 година епархията е отново възстановена.

 

         Високопреосвещений владико,

 

        Приемете синовен поздрав от името на нас – клириците, монашествуващите и богоспасаемото паство на Доростолска епархия. Днес Вие се възкачвате на престола на тази древна епархийска катедра, за да ни ръководите по пътя на спасението в Христа. Сигурни сме, че по Вашите молитви и напътствия епархията ще продължава да процъфтява и дава изобилен плод на духовното поприще!

Добре дошли Ваше Високопреосвещенство! На многая и благая лета!

 

        От името на клира, монашествуващите и паството на Доросtолска епархия:

                            /Протопрезвитер Добри Чаков Иванов, протосингел/

30.10.2020 г.

Послание на Българския патриарх и Св. Синод на БПЦ-БП до всечестния клир и богохранимото паство на Доростолска епархия

thumbwm (1).jpg

П О С Л А Н И Е

НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ И СВ. СИНОД НА

БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА -

БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ

ДО

ВСЕЧЕСТНИЯ КЛИР, ПРЕПОДОБНОТО МОНАШЕСТВО

И БОГОХРАНИМОТО ПАСТВО НА ДОРОСТОЛСКА ЕПАРХИЯ

ВИСОКОПРЕПОДОБНИ,

ВИСОКОБЛАГОГОВЕЙНИ,

ВСЕБЛАГОГОВЕЙНИ И БЛАГОГОВЕЙНИ ОТЦИ,

ПРЕПОДОБНИ МОНАШЕСТВАЩИ И БЛАГОЧЕСТИВИ ХРИСТИЯНИ,

СЛУЖЕЩИ, ПОДВИЗАВАЩИ СЕ И ЖИВЕЕЩИ В

БОГОСПАСАЕМАТА ДОРОСТОЛСКА ЕПАРХИЯ,

ЗЕЛОВЪЗЛЮБЕНИ ЧЕДА В ГОСПОДА,

БЛАГОДАТ ВАМ ОТ ГОСПОДА БОГА И СПАСА НАШЕГО ИИСУСА ХРИСТА,

ОТ НАС ЖЕ СМИРЕННИХ - МОЛИТВА И БЛАГОСЛОВЕНИЕ

На 18 август 2020 г., след продължително боледуване, се престави в Господа приснопаметният Доростолски митрополит Амвросий.

Св. Синод в заседанието си на 19 август 2020 г., прот. № 6 – пълен състав, на основание чл. 84, ал. 1 от УБПЦ – БП, назначи Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний за Наместник на овдовелия Доростолски епархийски престол, като му възложи на основание чл. 84, ал. 2 от УБПЦ – БП да проведе избор за нов Доростолски митрополит.

Св. Синод в заседанието си на 29 септември 2020 г., прот. № 7 – пълен състав, съгласно разпоредбите на чл. 85, ал. 1 от УБПЦ – БП, състави и изпрати листа на достоизбираемите епископи, кандидати за митрополитски избор на овдовелия Доростолски епархийски престол. Съгласно УБПЦ – БП, и на основание чл. 87 от УБПЦ – БП, на 18.10.2020 г. Епархийският избирателен събор избра и прогласи за избрани от клира и народа на Доростолска епархия за достойни приемници на Доростолския митрополитски престол Константийския епископ Яков с 18 гласа и Величкия епископ Сионий с 12 гласа.

Св. Синод в нарочното си заседание на 24.10.2020 г., прот. № 8 – пълен състав, изслуша писмо на Западно- и средноевропейския митрополит Антоний, Наместник на овдовелия Доростолския епархийски престол и изложението на Доростолския епархийски избирателен събор и намери, че изборът е преминал в нормална и етична обстановка и добър ред. След като разгледа протокола, на основание чл. 89, ал. 2 от УБПЦ-БП Св. Синод, потвърди избора, състоял се на 18.10.2020 г. в гр. Силистра. Поради това Св. Синод определи на 25.10.2020 г. – 6 Неделя след Неделя подир Въздвижение – св. мчци Маркиан и Мартирий, в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" след светата Литургия да се проведе и каноническият избор за Доростолски митрополит чрез гласоподаване от страна на Председателя и членовете на Св. Синод в пълен състав. На основание получения изборен резултат, Българският патриарх от свое име и от това на Св. Синод прогласи за редовно избран и каноничен Доростолски митрополит Константийския епископ Яков, когото Светейшият патриарх тържествено и официално поздрави като новоизбран и утвърден митрополит на Доростолската митрополитска катедра и пълноправен член на Св. Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия, за което се състави Акт, който се вписа в Кондиката на Св. Синод и се подписа от Председателя на Св. Синод и гласувалите епархийски митрополити.

И така, възлюбени в Господа чеда, с това каноническо определение на Високопреосвещения митрополит Яков за ваш архипастир се удовлетворяват вашите духовни желания и нужди. Като има предвид неговата опитност, енергия, богословски познания, изявени административни качества, добри познанства сред православния свят и цялостното му служение в светата ни Църква, сред които игумен на Баткунската св. обител „Св. апли Петър и Павел“ край с. Паталеница, Секретар на Пазарджишка духовна околия, Архиерейски наместник на същата духовна околия и Втори викарий на Пловдивския митрополит, Св. Синод се надява, че новоизбраният ваш право-правещ архиерей ще полага грижи да отговаря на своето високо призвание, усърдно ще се труди за удовлетворяване на вашите религиозно-нравствени потребности и апостолски ще свидетелства пред вас истините на Христовото благовестие. Известни и присъщи за личността му са характерните черти, проявявани в общуването с неговите подчинени сътрудници, като диалогичност, равнопоставеност, колегиалност, дружелюбие, непринуденост, човещина и отговорност. Отличава се така също и с монашески добродетели, изпълнител на всяко послушание, възложено му от духовния старец, което безропотно и ревностно изпълни.

Всичко казано дотук свидетелства, че той се е доказал като старателен Викарий, като през годините на неговото служение търпеливо и смирено изпълняваше обязаностите на възложените му послушания.

Но, за да изпълни Високопреосвещеният митрополит Яков успешно своето апостолско служение като ваш архипастир, ще му бъдат необходими вашата синовна любов, преданост, почитание, уважение и послушание.

Като ви призоваваме да припознаете отсега нататък за свой канонически митрополит Високопреосвещения Яков, отечески ви съветваме да му съдействате със своята любов и преданост в предстоящия негов свят, но труден подвиг. Като ваш духовен отец и ръководител, който носи тежката отговорност за вас пред Бога и Църквата, полезно за всички ви ще бъде да слушате неговите мъдри съвети, огласителни поучения и пастирски наставления, него да споменавате в светите храмове, в светите богослужения и в молитвите, към него да се обръщате за съвети в своите духовни нужди и епархийски дела, защото според каноните и постановленията на светата наша Православна църква управлението на епархията принадлежи на него. Нека Негово Високопреосвещенство намери във вас свои възлюбени духовни чеда, а вие в него своя духовен отец, та при взаимна любов между пастир и паство да може той по-лесно и успешно да отговори на своето архипастирско призвание, да оправдае вашите и на Доростолската епархийска църква надежди, като я ръководи по пътя на истината, живота и спасението и ви представя пред престола на Всевишния здрави, чисти и святи во славу Его Единородного Сина и Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа.

Като известяваме с това наше послание вас, наши възлюбени в Господа чеда на Доростолската епархия, за каноническото определение на Негово Високопреосвещенство митрополит Яков, призоваваме над вас Божието благословение и оставаме ваши в Христа молитствуватели.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ЧЛЕНОВЕ:

† СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

† ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

† ПЛЕВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИГНАТИЙ

† ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

† ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

† ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ

† ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН

† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ

† РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ НАУМ

† СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ КИПРИАН

† ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

† ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ

25.10.2020г.

 Каноничен избор на нов Доростолски митрополит

thumbwm (8).jpg

   След св. Литургия, в 6 Неделя след Неделя подир Въздвижение - 25. 10. 2020 г. - в Синодния параклис "Св. цар Борис-Михаил" в София, се проведе каноничният избор за нов Доростолски митрополит.

  С 11 гласа "ЗА" от общо 13 Св. Синод на БПЦ-БП избра за Доростолски митрополит Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков.

   Преосвещеният Велички епископ Сионий бе подкрепен с един глас от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Подадена бе и една празна бюлетина от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прогласи избирането на Константийския епископ Яков за нов член на Св. Синод в качеството му на Доростолски митрополит.

18.10.2020г.

Епархийски избор в Доростолска епархия

_TAK9893.jpg

В неделния ден на 18-ти октомври в Силистра се проведе избор за двама кандидати за нов Доростолски митрополит.

Денят започна с отслужването на св. Литургия от наместника на овдовелия Доростолски епархийски престол Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с протопрезвитер Добри Чаков, епархийски протосингел и духовници от епархията. В края на богослужението за достойно служение с офикията „протойерей" бе отличен свещ. Роман Михалев. Проповед върху неделното евангелско четиво произнесе митрополит Антоний.След св. Литургия дядо Антоний прикани епархийските избиратели да се съберат в салона на светата митрополия. След като бе установено, че всичките 18 епархийски избиратели от трите духовни околии на епархията (Силистренска, Дуловска и Тервелска) са налице, се пристъпи към изборната процедура. След молитва към Бога, наместникът на овдовелия Доростолски епархийски престол митрополит Антоний разясни процедурата по гласуването. След

това бе избрано изборно бюро в състав: Протопрезвитер Добри Чаков и Цветана Цанова. Урната за гласуването бе запечатана.Всеки един от избирателите получаваше бюлетина, подписана от наместника и подпечатана с печата на Доростолския епархийски съвет. След това се покланяха пред Св. Евангелие и Св. Кръст, оттегляха се в обособена тъмна стаичка и гласуваха. След края на гласуването урната се отпечата и бе установено, че всичките 18 бюлетини са валидни: Според списъка с архиереи одобрен от Св. Синод на БПЦ-БП бяха получени следните гласове:

Велички епископ Сионий - 12

Белоградчишки епископ Поликарп - 2

Агатополски епископ Йеротей - 1

Мелнишки епископ Герасим - 3

Константийски епископ Яков - 18

Според подадените гласове се установи, че двама от кандидатите имат изискуемия брой гласове.

Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний прогласи за достойно избрани Константийски епископ Яков с 18 гласа и Велички епископ Сионий с 12 гласа.

След одобрението от Св. Синод на БПЦ-БП на епархийския избор, в първата неделя след него, митрополитите -членове на Св. Синод на БПЦ-БП ще изберат и канонически ще утвърдят един от двамата кандидати, който да се възкачи на Доростолския епархийски престол.