10.10.2021 г.

Поздравителен адрес на Българския патриарх Неофит по повод годишнината от възстановяването на Доростолска епархия

ДО НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ДОРОСТОЛСКИЯ МИТРОПОЛИТ Я К О В

 

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

 

ОБИЧНИ В ГОСПОДА ВЛАДИКО ЯКОВ!

 

БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ ОТ ПРЕДЕЛИТЕ НА ДРЕВЛЕПРОСИЯЛАТА ДОРОСТОЛСКА ЕПАРХИЯ,

 

      С духовна радост и обич поздравяваме и приветстваме всички вас с изпълващото се през тази година второ десетилетие от възстановяването на каноническия статут на светата и богохранима Доростолска епархия. Сред събитията в най-новата история на Православната ни църква този акт се откроява като възкресяване на паметта ни за един от най-важните диоцези от нашето християнско минало. С почит и благодарност към Бога днес отново поменаваме всички известни нам славни архиереи на тази наша древна и толкова важна за историята ни епархия, заедно с всички просияли в святост Божии угодници в този богоспасаем диоцез. Прекланяме се пред тях и просим светите им молитви, та по тяхното небесно застъпничество Всеблагият Бог да благоволи и днес над освещения клир и църковното изпълнение в светата Доростолска епархия, за да може тя да възраства към още по-добри и богати плодове на своя духовен и църковен живот, на своята духовно-просветна и църковно-строителна дейност.

 

      С особена любов и молитвена памет си спомняме днес и за първите Доростолски архиереи след решението за възстановяване на тази епархия, взето на Петия църковно-народен събор – Високопреосвещените митрополити Иларион и Амвросий, които бяха достойни продължители на славни предшественици и които сториха много за духовния и църковен живот тук. Техните имена завинаги ще останат записани със златни букви в паметта на Православната ни църква, защото в тяхно лице имахме духовници, верни на архипастирския си дълг, които се раздаваха докрай за поверения им Господен виноград.

   

      Радваме се, че днес продължението на тяхното дело е в ръцете на един не по-малко достоен архиерей, който с много любов и архипастирска разсъдливост, с отдаденост на дълга и призванието си и съзнание за приемственост, уверено води светата Доростолска епархия към още по-голям възход, в единомислие и съработничество със своите събратя – архиереите от Светия Синод, в добро сътрудничество с местната държавна и общинска власт, обграден от любовта и доверието на освещения клир и Божия народ. На него и на цялото църковно изпълнение на Доростолската епархия – клир и миряни – всесърдечно желаем крепко здраве, апостолски дух и дръзновение и всяко добро от Господа.

 

     Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!

   Честита и благословена годишнина!

 

 НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

     10.10.2021 г.

      гр. София

10.10.2021 г.

20 години от възстановяването на

Доростолска епархия

IMG_20211010_113157.jpg

         Днес бе кулминацията на тържествата, отбелязващи 20-годишнината от възстановяването на Богодаруваната Доростолска епархия. В митрополитската църква „Свети апостоли Петър и Павел“, гр. Силистра, се отслужи архиерейска съборна света Литургия.

        Възглави я Доростолски митрополит Яков в съслужение с митрополитите Августин Белоцерковский и Богуславский, Киприан Старозагорски, Григорий Врачански, епископите Висарион на Тулча, Евлогий Адрианополски, Сионий Велички, Иеротей Агатополски, архим. Васиан - настоятел на Руското подворие, архим. Василий - протосингел на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, архим. Никанор, протопрезвитер Добри Чаков - протосингел на Доростолска епархия, протодякон Александър,  духовници от епархията и гости.

       След светата Литургия г-н Йордан Христов, дългогодишен певец в митрополитския храм, беше провъзгласен за Протопсалт на Доростолска епархия.

       Тържественото събитие уважиха г-жа Ели Тодорова, Областен управител на Област Силистра, г-н Тодор Тодоров кандидат за Народен представител.

       Приветствия и поздравителни адреси изпратиха: Негово Светейшество Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство епископа на Слобозия и Кълараш Винченцо, Областният управител на Област Силистра г-жа Ели Тодорова.

       Митрополит Августин връчи на митрополит Яков медал на Белоцерковската епархия.

       В края Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков сърдечно благодари на духовенството и на всички присъстващи, дошли от близко и далече. За молитвен спомен той подари на архиереите юбилейни панагии, а на духовниците - юбилейни кръстове.

След светата Литургия на гробовете на блаженопочиналите Доростолски митрополити Амвросий и Иларион се отслужи трисагий.

09.10.2021 г.

Освещаване на нов храм „Св. Николай Чудотворец“ в село Межден, Дулово

IMG_20211009_121644.jpg

      Започнаха проявите, свързани с отбелязването на 20-годишнината от възстановяването на Доростолска епархия. Днес жителите на с. Межден и много гости преживяха духовна радост – освещаването на нова църква „Св. Николай Чудотворец“.

       Чинът на освещаването и последвалата архиерейска съборна света Литургия бяха възглавени от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с митрополитите Августин Белоцерковский и Богуславский, Наум Русенски, Яков Доростолски, епископите Висарион на Тулча, Сионий Велички, Иеротей Агатополски, архим. Васиан - настоятел на Руското подворие, архим. Василий - протосингел на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, архим. Никанор, протопрезвитер Добри Чаков - протосингел на Доростолска епархия, протодякон Александър и духовници от епархията.

       Тържественото събитие уважиха Областния управител на Област Силистра г-жа Ели Тодорова и кмета на с. Межден г-н Валентин Костадинов.

       В края на светата Литургия Доростолски митрополит Яков благодари на всички присъстващи.

       По решение на Епархийския съвет на ктитора г-н Никола Попов беше връчен орден „Св. Доростолски мъченици“, а Петранка Георгиева беше удостоена с грамота за цялостното изграждане на храма.

       В края прозвуча многолетсвие.

01.10.2021 г.

      Поради епидемиологичната обстановка и извънредните мерки някои от мероприятията, посветени            на 20 години от възстановяването на Доростолска епархия, отпадат. Така ПРОГРАМАТА на това                 събитие е:

       09. 10. 2021 г.

       09:00ч     Освещаване на храм „Св. Николай“ с. Межден

       

      10. 10. 2021 г.

      09:00    Съборна архиерейска Литургия в катедрален храм „Свети апостоли Петър и Павел“

ПО ПОВОД

20 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА

БОГОДАРУВАНАТА ДОРОСТОЛСКА ЕПАРХИЯ

СЕ ОРГАНИЗИРАТ СЛЕДНИТЕ МЕРОПРИЯТИЯ

08. 10. 2021 г.

10:30 ч. Откриване на изложба с рисунки от деца на тема „20 години      

               моята Епархия“

 Научна конференция

11:05 ч. – 11:25 ч. История на Древнопросиялата Доростолска епархия

11:30 ч. – 11:50 ч. Светите Доростолски мъченици

11:55 ч. – 12:15 ч. Възстановяване на Доростолска епархия

12:20 ч. – 12:50 ч. Кафе пауза

12:55 ч. – 13:10 ч. Ролята на Българския патриарх Неофит за

                               възстановяване на Доростолска епархия

13:15 ч. – 13:30 ч. Спомени за митрополит Иларион

13:35 ч. – 13:50 ч. Спомени за митрополит Амвросий

13:50 ч. – 14:00 ч. Закриване на конференцията от Негово

                               Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков

 

09. 10. 2021 г.

08:30 ч. Посрещане на митрополитите и епископите

09:00 ч. Освещаване на църква „Св. Николай“  и архиерейска света     

              Литургия в с. Межден

 

10. 10. 2021 г.

09:00 ч. Архиерейска света Литургия в катедрална църква „Свети апостоли

              Петър и Павел“ гр. Силистра

18:00 ч. Тържествен концерт

 

05.09.2021 г.

04.09.2021 г.

Скръбна вест

  Доростолска света митрополия съобщава, че на 04 септември (събота) 2021 г. на 51-годишна възраст внезапно почина

свещ. Кольо Колев Георгиев, енорийски свещеник при храм    "Св. вмчк Димитрий", с. Кладенци. На 05 септември (неделя) Заупокойната света Литургия ще започне в 09:00 ч. в

с. Жегларци храм "Св. Георги Победоносец". От 11:00 ч. ще се състои Опелото . 

    Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

 

23.08.2021 г.

Скръбна вест

20210824_151714.jpg

  Доростолска света митрополия съобщава, че на 23 август (понеделник) 2021 г. на 71-годишна възраст, след тежко боледуване, почина иконом Райчо Радев Върбанов, енорийски свещеник при храм "Рождество Богородично", с. Нова Камена. Опелото ще се състои на 28 август (събота) от 11:00 часа в храм "Рождество Богородично". 

    Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

 

18.08.2021 г.

Заупокойна архиерейска света Литургия и панихида по повод 1 година от преставянето в Господа на Доростолски митрополит Амвросий

1-IMG_20210818_091814.jpg

       Днес, 18.08.2021 г., се изпълва една година от блажената кончина на приснопаметния Доростолски митрополит Амвросий. По този повод в катедрален храм "Свети апостоли Петър и Павел" гр. Силистра беше отслужена заупокойна света Литургия с Панихида, предстоявани от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум в съслужение с Доростолски митрополит Яков, Архиепископът на Томи-Констанца Теодосий и Висарион епископ на Тулча. След панихидата беше отслужен трисагий на гробовете на блаженопочиналите Доростолски митрополити Амвросий и Иларион.

           Бог да прости блаженопочиналия Доростолски митрополит Амвросий!

 

20210809_103428.jpg

06.08.2021 г.

Преображение Господне – празнична архиерейска света Литургия в митрополитски храм „Свети апостоли Петър и Павел“

1-IMG_20210806_091532_edited.jpg

        „На планината преобразил се, учениците Ти видяха Твоята слава, Христе Боже, доколкото можаха, та когато Те видят на кръста, да разберат Твоето волно страдание и да проповядват на света, че Ти наистина си сияние на Отца.“ – така слави Православната църква още от първите векове на християнството и припомня едно от важните евангелски събития от земния път на Спасителя – явяването Му в небесна слава пред Неговите ученици Петър, Яков и Йоан на планината Тавор.

          По този повод Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков възглави празничната света Литургия в Силистренския катедрален храм. С него съслужиха протопрезвитер Добри Чаков и свещеници от епархията.

         След светата божествена Литургия митрополит Яков и духовниците отново отправиха молитвени слова за всички страдащи и бедстващи от бушуващите пожари в отечеството и света.

       Това молитвено последование беше изпълнено във всички църкви на Доростолска епархия в днешния празничен ден след светата Литургия.

 

05.08.2021 г.

Архиерейска празнична вечерня в навечерието на Преображение Господне в митрополитски храм "Свети апостоли Петър и Павел"

IMG_20210805_180645_544.jpg

       На 5 август в навечерието на един от светлите Господски празници - Преображение Господне - Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков в съслужение с протопрезвитер Добри Чаков и свещеници от Доростолска епархия отслужиха празнична вечерня с петохлебие.

            След вечернята беше отслужено молитвено последование за всички страдащи човеци от наводненията, пожарите, обхванали света и отечеството ни.

                 

                  Във връзка с това

Митрополит Яков се обръща към всечестния клир на Доростолска епархия в утрешния ден след светата божествена Литургия по повод Преображение Господне да бъде прочетено следното молитвено последование:

 

Свещ: Благословен Бог наш…

Певец: Амин!

Свещ: Царю небесни…

Певец: Трисветое

Свещ: Яко твое…

Певец: Амин!

Певец: Спаси Господи (3 пъти)

Свещ: Господу помолимся

Певец: Господи помилуй

Свещ: чете молитвата

Господи Боже Наш прости съгрешенията ни, които сме извършили още от младини и до днес с дело, слово и мисъл и с всичките свои чувства. Запази ни от всякакви беди и злини, запази земята и нашето отечество от водните стихии и огнените пламъци, които са я обгърнали, както си запазил тримата момци в огнената пещ: запази ни от всяка болест, злополука, загуба, разорение, преследване, притеснение, мъчение, ограбване, глад, нищета, нападение на лукавия, страх и душевна мъка, та, като поживеем на земята тих и безгрешен живот, да застанем някога от дясната страна на Господа и да влезем във вечната и блажена радост на небесното Му царство.

Възглас: Защото си благ и човеколюбив Бог, и затова прославяме Тебе, Отца, и Сина, и Светаго Духа, сега, всякога и във вечните векове.

Певец: Амин!

Свещ: На Пресвета Богородица да се помолим

Певец: Пресвета Богородице, спаси нас

Свещ: чете молитвата

О, Пресвета Дево, Майко на Всевишния Господ, Застъпнице и Покровителко на всички, прибягващи към Тебе! Погледни от светата Своя висота на нас, грешните, които припадаме пред Тебе; чуй нашата смирена молитва

и я принеси пред Твоя възлюбен Син, нашия Господ Иисус Христос; умоли Го да просвети нашите помрачени души със светлината на Своята божествена благодат, да ни избави от огнените стихии, обхванали земята и отечеството ни, и от всяка нужда, скръб и болест, да ни изпрати тихо и мирно житие, телесно и душевно здраве, да утеши нашите страдащи сърца и да изцели раните ни, да ни вразуми за добри дела, да очисти ума ни от суетни помисли, да ни научи на изпълнение на Своите заповеди, да ни избави от вечните мъки и да не ни лишава от Своето Небесно Царство. О, Пресвета Богородице! - Ти си Радост на всички скърбящи, чуй и нас, скръбните. Ти си наречена Утоляваща печалите - утоли и нашата печал. Ти си Неизгаряща Къпина, запази света и всички нас от вредоносните огнени стрели на врага. Ти си Търсеща погиналите, не допускай и ние да погинем в бездната на нашите грехове. Ти си наша надежда и упование след Бога! Бъди ни Покровителка във временния и вечния живот и Ходатайка пред Твоя възлюбен Син, нашия Господ Иисус Христос. Научи ни да Му служим с вяра и любов и благоговейно да Те почитаме, Пресвета Майко Божия, Преблагословена Мария! На Твоите свети молитви се поверяваме до края на дните си.

Възглас: Защото се благослови Твоето име и се прослави Твоето царство, на Отца, и Сина, и Светия Дух, сега, всякога и във вечните векове.

Певец: Амин!

Богородице Дево (3 пъти)

Свещ: Слава Тебе Христе Боже…

Отпуст

          А към боголюбивия и вярващ народ на богодаруваната ни Доростолска епархия - молитвено да подкрепи страдащите и бедстващите, прочитайки молитвите от последованието.