top of page

10 март Свети мъченици Кодрат и Галина

660_d25638906d4a7bb02ef89ea307f11134-001
124363456_phoca_thumb_l_4-001.jpg

ЗДРАВЕЙТЕ МАЛКИ ПРИЯТЕЛИ,

ДНЕС ЩЕ ВИ РАЗКАЖЕМ ЗА СВЕТИТЕ КОДРАТ И ГАЛИНА КОРИНТСКИ МЪЧЕНИЦИ

 

       През 1 в. - 2 в. християните били подложени на жестоки гонения от страна на римските императори. Много от изповядващите Господ Иисус Христос се страхували от жестокоте мъчения. За да запазят вярата си, те бягали в планините, в пустините. Изоставяйки жилищата си, напускайки градовете, вярващите избирали живот със зверовете .

         Руфина - благочестива християнка - жителка на гр.Коринт, също избягала. Била бременна и там, в непроходимите места на пустинята, родила младенец от мъжки пол.

Няколко дни преживяла и починала. Осиротялото бебе - Кодрат - израснало сред дивата природа и в уединение. Но не било само. Творецът на света пуснал от облаците сладка роса на устата на младенеца. Хранейки го така, Той станал за него баща и майка,възпитател и хранител.

             Пазено от Бога, наставлявано от Светия Дух , момчето живеело в дивите гори. Когато станал юноша, Кодрат бил намерен от благочестиви човеци. Завели го в града, изучили го. Кодрат усвоил медицината . Лекувал болните - но най-вече с естествени лекове и със силата на Светия Дух и молитвата, с които свикнал от чудното си детство.

            Обикнал  уединението, Кодрат странял от човешката суета, често пребивавал извън града - в планината, търсейки пустинното безмълвие. Завръщайки се при човеците, той ги дарявал с жадувани блага - изцеление на телесните болки и утешение на душевните страдания. Така стигнал до старостта, наставлявайки с боговдъхновеното си слово обичащите го.

            Но настъпило управлението на император Деций / 249 - 251 г. /. -  отново гонения,страдания за християните. Кодрат и други вярващи били хвърлени в затвор. Трябвало да се поклонят на идолите. Но Кодрат заявил " ...И кого можем наистина да назовем Спасител, ако не Иисуса, претърпял мъки и смърт за нас?...Да не бързаме да вървим след човеци, които само външно са добродетелни, но да вникнем в самите им дела - дали те не са зли и не носят ли голяма опасност от погибел...За нас най-добра съветница е Божията истина..." . Последвали мъчения. След тях Кодрат и други били хвърлени на зверовете. Но зверовете не се докоснали до светите мъченици. Накрая били посечени с меч.

           Така загинали Кодрат и други християни, без да предадат вярата си. С тях имало и жени християнки - Галина, Нунерия, Хориса. Те били вдъхновени от благодатните наставления на Кодрат и също претърпели страдания и смърт. Това се случило около 250 г.

 

 

 

ПРИЯТЕЛИ, " ЗА НАС НАЙ-ДОБРА СЪВЕТНИЦА Е БОЖИЯТА ИСТИНА", КОЯТО НИ УЧИ ДА ВНИКВАМЕ В ДЕЛАТА НА ЧОВЕЦИТЕ - СПАСИТЕЛНИ ИЛИ ГИБЕЛНИ СА ТЕ!  

bottom of page