top of page

15 март Свети мъченик Агапий и дружината му

Screenshot_20210314-210221_Chrome.jpg

ЗДРАВЕЙТЕ ДЕЦА,

ДНЕС ЩЕ ВИ РАЗКАЖЕМ ЗА СВЕТИ АГАПИЙ МЪЧЕНИК И ДРУЖИНАТА МУ 

 

         Император Диоклециан управлявал в периода 284 г. - 305 г. Тогава християните били жестоко гонени, подлагани на различни публични изтезания, изгаряни живи, разкъсвани от зверове. Агапий и дружината му живели по това време. Произхождали от различни страни, но пострадали заедно в Кесария Палестинска. Тогава управител там бил Урбан. Имало заповед всички, най-вече християните, да принесат жертви на идолите и да им се поклонят.

         Поводът бил някакъв голям езически празник . Стичал се народ за обявеното зрелище - мъчението на хвърлените в затвора християни. Агапий бил известен кесарийски гражданин. Възрастен, той отдавна изповядвал Христос, бил кръстен. И друг път бил гонен заради вярата си. Другите от дружината му били младежи. Не били кръстени. Те гледали как мъчат християните - хвърлени на зверове или в огън, окачени на бесилка. Юношите били удивени от това как тези мъченици понасяли страданията - с търпение, с духовна радост, с песни, прославящи Бога. Явно Този Бог е истинен Бог, Който подкрепя и дава сили на изповядващите Го. Такива мисли просветили душите им, разпалили се от ревност за Христа.

             Вързали си ръцете отзад и така дошли пред Урбан и му казали: " И ние сме християни!" Агапий бил с тях, подкрепял ги с любов и надежда. Урбан опитал с увещания и престорена любезност, след това със заплахи. Накрая всички  -  Агапий и дружината му - били посечени с меч. Така кръщението на некръстените юноши станало в собствената им кръв. Това се случило на този ден от месец март през 303 г.

 

 

 

" С БОЛКИТЕ НА СВЕТИИТЕ, ПОСТРАДАЛИ ЗА ТЕБЕ, ГОСПОДИ, ВСИЧКИТЕ НАШИ БОЛЕСТИ ИЗЦЕРИ..."

/ ИЗ ПЕСНОПЕНИЕ, ПОСВЕТЕНИ НА МЪЧЕНИЦИТЕ/  

bottom of page