top of page

16 март Свети мъченик Савин Хермополски

20210315_121225.jpg

ЗДРАВЕЙТЕ МАЛКИ ПРИЯТЕЛИ,

ДНЕШНАТА ИСТОРИЯ Е ЗА СВЕТИ САВИН, МЪЧЕНИК ХЕРМОПОЛСКИ

 

Свети Савин бил от град Хермопол в Египет, от аристократично и богато семейство. Отличавал се с дълбока вяра и непорочен живот.

           Император Диоклециан / 284 - 305 г. / започнал гонение на християните. В гр. Хермопол управител бил някой си Ариан. Той търсел да арестува Савин. А светията, уважаван и почитан от всички, една нощ тайно напуснал града заедно с други християни. Отседнали в някаква запустяла къща. Савин прекарвал в молитва и пост, бил опора и надежда за другите вярващи.

            Управниците търсели навсякъде Савин - очаквали го мъчения. Но не го откривали. Така ставали още по-гневни и нетърпеливи да проявят своята жестокост. Някакъв просяк, комуто светията бил сторил много добрини - идвал при Савин за милостиня - го издал на властта. Както Христос бил предаден от Юда, така и този мъж  отишъл при служителите на идолите и ги попитал: "Какво ще ми дадете, за да ви предам този, когото търсите?". За две жълтици предателят ги завел до запустялата къща.

          Отвели Савин и другите християни на съд. След претърпени големи мъки блаженият мъченик бил хвърлен в река Нил. Това се случило в 299 г.

ПРИЯТЕЛИ, ВСИЧКИ ЗНАЕМ КАКЪВ БИЛ КРАЯТ НА ПРЕДАТЕЛЯ ЮДА! КАКВО СЕ СЛУЧИЛО С ПРЕДАТЕЛЯ ОТ НАШИЯ РАЗКАЗ ДО НАС НЕ Е СТИГНАЛО. НО В НАШАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОТ ДРЕВНИ ВРЕМЕНА СЕ Е ЗАПАЗИЛА ПРОСЛАВА НА МЪЧЕНИК САВИН, КОЯТО И ДО ДНЕС (21 ВЕК)  НА ТОЗИ ДЕН  СЕ ПЕЕ: " ...ПРЕД НЕЧЕСТИВИЯ ТИ ПРОПОВЯДВАШЕ С БЛАГОЧЕСТИЕ...О, БЛАЖЕНИ САВИНЕ,...РЕКА НИЛ СЕ ЗАСРАМИ ОТ ТВОЯТА МЪЖЕСТВЕНОСТ...КАТО СРЕЩНА СМЪРТТА В РЕКАТА, СТИГНА ДО ИЗТОЧНИКА НА НЕТЛЕНИЕТО - СЪЗДАДЕТЯЛЯ НА ВСИЧКО - ...ЗАТОВА ТЕ СЛАВИМ...С ТВОИТЕ МОЛИТВИ ТИ ИЗПРОСВАШ ЗА НАС ПРОШКА НА ГРЕХОВЕТЕ НИ..." 

bottom of page