top of page

28 февруари Свети Василий Изповедник

св. всилий изповедник.jpg

ЗДРАВЕЙТЕ ДЕЦА,

ДНЕС ЩЕ ВИ РАЗКАЖЕМ ЗА ПРЕПОДОБНИ ВАСИЛИЙ ИЗПОВЕДНИК 

 

    Свети Василий Изповедник живял през 8 век и бил сподвижник на преподобни Прокопий, за когото ви разказахме вчера. Той от ранно детство възлюбил Господа. Живял при царуването на императора иконоборец Лъв Исаврянин (717-741).

       Любовта към Господа го отвела в манастир. Оставяйки шумния свят, Василий се отдал на добродетелен монашески живот. 

      Но настанало гонение против светите икони. Почитащите ги християни били обвинени в идолопоклонство, гонени и измъчвани. Василий мъжествено се противопоставял на иконоборците. Заедно със свети Прокопий и с други християни той отстоявал истината, въпреки гоненията. Бил задържан, хвърлен в тъмница, претърпял мъчения и страдания. Но не приел еретическото иконоборческо учение.

     Императорът иконоборец Лъв Исаврянин починал през 741 г. Василий бил пуснат от тъмницата, както и свети Прокопий и другите християни. Преподобният Василий заживял, както и преди, в монашески трудове - молитва, пост, ръкоделие. Мнозина обърнал в истинната вяра. Бил им наставник в добродетелното житие.

     Водейки богоугоден живот, след години, той се сподобил с блажена кончина. Преподобни Василий с благодарност, с молитва и в неизказана радост отишъл при Господа, когото възлюбил още от детство.

ДА СИ ПРИПОМНИМ ПОУКАТА ОТ ВЧЕРА, ОТ ЖИТИЕТО НА СВ. ПРОКОПИЙ ДЕКАПОЛИТ. А ТЯ БЕШЕ СВЪРЗАНА С ТОВА, ЧЕ ИКОНОПОЧИТАНИЕТО НЕ Е ИДОЛОПОКЛОНСТВО. НО ДА ПРИБАВИМ И ДРУГО – КАК ОНЕЗИ ХРИСТИЯНИ ПРЕЗ 8 ВЕК СА ИМАЛИ СИЛИ, МЪЖЕСТВЕНО ДА ОТСТОЯВАТ ИСТИНАТА, ДА ТЪРПЯТ ГОНЕНИЯ И СТРАДАНИЯ В НЕЙНО ИМЕ? СИЛИ ИМ ДАВАЛ САМ ГОСПОД, КОГОТО ТЕ ВЪЗЛЮБИЛИ ОТ СЪРЦЕ И ДУША. ЗА ТОВА НИ РАЗКАЗВА ЖИТИЕТО НА ПРЕПОДОБНИ ВАСИЛИЙ, ИЗПОВЯДАЛ С ЖИВОТА СИ ИСТИННАТА ВЯРА.

bottom of page