top of page

5 март Свети мъченик Йоан Българин

1614853713069401263474702856783.jpg

ЗДРАВЕЙТЕ ПРИЯТЕЛИ,

ДНЕШНАТА ИСТОРИЯ Е ЗА СВ. ЙОАН БЪЛГАРИН

 

       Йоан живял през 18 в. и бил родом българин. Млад, 18 годишен - грамотен и красив на външен вид - претърпял беда. Сполетяло го изкушение, поддал му се по някакъв случай и се отрекъл от Христос.

      Не  след много време осъзнал какво е извършил. Горчиво се каел за отричането си от християнската вяра. Това тежко прегрешение не му давало покой.

      Така угризенията на съвестта го отвели на Света Гора Атонска. Тук, на Света Гора, наречена Градината на Богородица, подвизаващите се отци били наследници на първите монашески общини от ерата на ранното християнство - Египет, Палестина, Сирия, Кападокия.

Монашеският живот тук бил насочен изцяло към единението с Бога и спасението на душата.

           Напускайки родното си място, търсейки успокоение на съвестта, младият Йоан се отдал на служение на един духовен старец, който бил сакат. Когато му оставало свободно време, четял Словото Божие. Но външният му вид издавал, че е преживял някаква тежка злополука. Ходел мрачен и скръбен.

       Така един ден измъчващата го съвест го отвела в Цариград /Константинопол/. Влязъл в църквата  "Света София",  която била обърната в джамия, вече преоблечен като турчин. Започнал да се моли като християнин, да се кръсти, да казва християнски молитви. Пламенно изповядал вярата си в Иисус Христос пред изумените агаряни. Опитали се да го отклонят, да го разубедят. "Отречи се от Христос, за да спасиш живота си!" яростно го призовавали те, " Без Христос няма спасение!" Отговарял  младежът. Блаженият Йоан бил непреклонен. Така вън, в двора на "Св.София", отсекли главата му. Това се случило на 5 март 1784 г.

 

 

           ПРИЯТЕЛИ, БЕЗ ХРИСТОС НЯМА СПАСЕНИЕ!!!

bottom of page