top of page

6 март Свети 42 мъченици в Амория

42.jpg

ЗДРАВЕЙТЕ ДЕЦА,
ДНЕС ЩЕ ВИ РАЗКАЖЕМ НЕ ЗА ЕДИН ИЛИ ДВАМА, А ЗА 42 МЪЧЕНИЦИ АМОРИЙСКИ

 

       При император Теофил /829 - 842 г./ мохамеданите засилили своите набези. Те дълго обсаждали и град Амория, който се намирал в малоазийската област Фригия. Християните безстрашно се отбранявали. Агаряните били пред отстъпване.

        Градската стена на крепостта имала уязвимо място. Намерил се предател, който го посочил на врага. Амория била превзета и опожарена. Защитниците на града - войници и повечето жители -  били избити, други отведени в робство. Но имало заповед главните военачалници  да бъдат затворени в тъмница. Император Теофил искал да ги откупи. Но целта на победителите била друга -  християните да се отрекат от Иисус Христос , да предадат вярата си. Какви ли не средства употребили мохамеданите, как ли не действали.

          Но нито лукавите обещания и престорени ласкави думи, нито яростните заплахи имали власт над тях. Те  всички търсели упование и надежда в Бога. Пребивавали в молитва и духовна утеха. Духовните им очи съзерцавали благата на вечния живот.

     Осъдили ги на смърт.Тези достойни мъже били четиридесет и двама на брой. Военачалници-християни, мъченици пострадали за вярата! Били посечени с меч през 840 г.

 

 

"...ЗВЕЗДИ НА ВЯРАТА ...ВСИЧКИ С ПОХВАЛНИ ВЕНЦИ ...МОЛЕЩИ СЕ НА ХРИСТА ЗА НАС ...СТЪЛПОВЕ И КРЕПОСТ НА ХРИСТИЯНСКОТО ВОЕНОНАЧАЛИЕ ."

/ИЗ ПЕСНОПЕНИЕ, ПОСВЕТЕНО НА СВЕТИТЕ АМОРИЙСКИ 42 МЪЧЕНИЦИ/   

bottom of page