top of page

27 февруари Свети Прокопий Декаполит

12.03_prp._prokopiy_dekapolit (1).jpg

ЗДРАВЕЙТЕ ДЕЦА,

ДНЕС ЩЕ РАЗБЕРЕМ КОЙ Е СВЕТИ ПРОКОПИЙ ДЕКАПОЛИТ ИЗПОВЕДНИК

 

Прокопий бил наречен Декаполит по името на страната Декаполис(Десетоградие), където бил роден. Тази страна се намирала около Галилейско море. Преподобният живял през 8 век. Въпреки младостта си бил привлечен от манастирския живот, изпълнен с трудове, пост и молитви. Живот, който очиства сърцето и издига човешкия дух към Твореца - Бога.

      Но настъпили тежки времена на гонение против светите икони. Император Лъв Исаврянин (717-741) погубил много християни за това, че почитали иконите. Наричал ги идолопоклоници. Останал в историята като император иконоборец.

      Преподобни Прокопий защитавал поклонението на иконите. Доказвал, че те не са мъртва материя, защото на тях са изобразени живите светци, пресвета Богородица, Господ Иисус Христос. С пламенна любов преподобният изповядвал вярата си. Поради това бил хванат и подложен на мъчения. 

     Иконоборецът император починал, а Прокопий бил освободен. Завърнал се в манастира, където преживял в мир дълги години и на преклонна възраст се преселил в небесното царство. Там преподобни Прокопий съзерцава светиите и ангелите, чиито образи почитал и изповядвал на земята.

МАЛКИ ПРИЯТЕЛИ, ИКОНОПОЧИТАНИЕТО НЕ Е ИДОЛОПОКЛОНСТВО. НА ИКОНИТЕ СЕ ПОКЛАНЯМЕ БЛАГОГОВЕЙНО, С ТРЕПЕТ И ЛЮБОВ. НИЕ, ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ, ЗНАЕМ, ЧЕ ТАКА СЕ КЛАНЯМЕ НЕ НА МЪРТВА МАТЕРИЯ, А НА ЖИВИТЕ СВЕТЦИ.

bottom of page