top of page
20210513_114100-01_edited.jpg
20210513_114100-01_edited.jpg
Cross-SVG-Crosses-Clipart-Christian-Svg-

В Ъ З П О М Е Н А Н И Е 
В дните на Пасхална радост, 18 май 2021 г. се изпълват

20210513_114100-01_edited.jpg
20210513_114100-01_edited.jpg
Screenshot_20210513-105313_Office – Копи
20210513_114100-01_edited.jpg

9 месеца

от преставянето в Христа на приснопаметния

Доростолски митрополит

Амвросий

(1942 г. - 2020 г.)

20210513_114100-01_edited.jpg
20210513_114100-01_edited.jpg
20210513_114100-01_edited.jpg

            Истина, истина ви казвам: иде час, и дошъл е вече, когато мъртвите ще чуят гласа на Сина Божий и, като чуят, ще оживеят (Иоан 5:25)

           Обични владико, извървя достойно с вярата си в Христа Иисуса пътя на архипастир на Доростолска епархия.

            Словата ти са незабравими, а делата ти незаличими.

            Молим Всеподателя Бог да настани душата на преселилия се в Христа Божий раб Амвросий Доростолски митрополит, да я упокои в лоното на Авраама, да я причисли  към праведните.

 

ХРИСТОС ВОЗКРЕСЕ!

           

            На 18. 05. 2021 г. (вторник) от 09:00 ч. в катедрален храм „Свети апостоли Петър и Павел“, гр. Силистра, ще бъде отслужена архиерейска заупокойна света Литургия, от 10:30 ч. панихида.

            От 11:00 ч. на гроба на митрополит Амвросий ще бъде отслужен трисагий.

                                                                                                        от Доростолска св. митрополия

20210513_114100-01_edited.jpg
20210513_114100-01_edited.jpg

05.05.2021 г.

" Възкръсналият Христос да пребъде между нас, да има мир, любов, разбирателство, да бъдем обединени, та всички заедно да работим за богодарувания ни народ на гр. Силистра"

DSCN3952.JPG

       Така посрещна духовният водач на древнопросиялата Доростолска епархия митрополит Яков представителите на Община Силистра и местната държавна власт: Областен управител на Област Силистра г-н Ивелин Статев, Зам. Председатела на Общински съвет - Силистра г-н Димитър Трендафилов, гл. архитект на гр. Силистра г-н Марин Неделчев, участие в срещата взеха протосингела протопрезвитер Добри Чаков и г-жа Цветана Цанова връзки с обществеността.

         Срещата се състоя на Светла сряда (05. май) по покана на митрополит Яков в Митрополитския дом на Престолния град по повод светлото Христово Възкресение.

          Споделени бяха мисли, идеи за сътрудничество и съвместна работа. От името на държавните институций бяха поднесени на митрополита великденски кошници.

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

02.05.2021 г.

Второ Възкресение в митрополитската катедрала „Свети апостоли Петър и Павел“

IMG-ebfd381ac9417c3073d18891b7b981b3-V.j

       Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков и духовници, множество народ посрещнаха в митрополитската катедрала „Свети апостоли Петър и Павел“ първия ден на Възкресение Христово. В този ден преди обяд се отслужва празнична възкресна вечерня за Второ Възкресение.

       За втори път след Пасхалната нощ се прочете евангелския текст, който благовести за възкръсналия Христос. Затова и се нарича Второ Възкресение. Богослужението е тържествено – Евангелието се чете на различни езици, та Словото божие и вестта за възкръсналия Христос да достигнат до всички народи, до цялото човечество.

       Негово Високопреосвещенство митрополит Яков пръв прочете евангелския текст на църковнославянски език. След него евангелското четиво прозвуча на еврейски от ик. Добри Върбанов, свещ. Росен на гръцки, свещ. Иван на румънски, дякон Красимир на латински и дякон Константин на български.

      Молитвено участие взеха и монахиня Михаила и монахиня Домника.

      В края, за благословение, митрополит Яков раздаде на присъстващите великденски яйца.

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

30.04.2021 г.

Велики петък - Опело Христово

IMG-70afcd2dd1c98d30e1025d205a521c83-V.j

            На Велики петък вечерта от 18:00 ч. в митрополитския храм „Свети апостоли Петър и Павел“ се състоя чина на Опело Христово. Богослужението бе предстоявано от Негово Високопреосвещенство митрополит Яков, а с него съслужиха свещ. ик. Добри, йерей Александър, йерей Николай, йерей Иван, дякон Красимир и дякон Константин.

            На този най-скръбен ден в годината църквата се изпълни с богомолен народ, дошъл да съпреживее едно от най-вълнуващите и красиви молитвени последования в Православната църква.

       Днес възпявам, Спасе, Твойта дивна сила

       И на Твойте мъки се прекланям аз,

       Ти чрез тях от тленност мене си спасил.

               Всяка година на  този най-тъжен ден около Христовата плащаница пеем тези слова от Надгробния плач и сърцата ни нямат насищане на драматизма, дълбочината, чудото на Христовата саможертва.

            С траурен камбанен звън светата Плащаница беше изнесена и с лития обиколи катедралния храм, символизирайки погребението Христово.

            Противоепидемичните изисквания бяха спазени от всички вярвящи.

30.04.2021 г.

viber_image_2020-12-23_17-11-33.jpg

ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ

                                                                                      ДО

                                                                                      ОСВЕЩЕНИЯ КЛИР,

                                                                                      ВСЕЧЕСТНОТО МОНАШЕСТВО И

                                                                                      ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ

                                                                                      ОТ ДОРОСТОЛСКА ЕПАРХИЯ

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

    

           Целият Православен свят посреща Възкресение Христово в деня, когато Сам Себе Си Христос се принася в жертва за спасение на света.

           Дните, когато чрез Христовата смърт смъртта се побеждава и се отварят вратите на рая, за да се спаси всеки един от нас, стигайки да истината „Аз съм пътят и истината и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене.“ (Йоан 14:6)!

           Дните, когато изпитанията за нас не са малко, се ражда надеждата за вечен живот в Христа! „Защото само Аз зная намеренията, които имам за вас, казва Господ, намерения за добро, а не за зло, за да ви дам бъднина и надежда“ (Йерм. 29:11)

           В тези дни на изпитание „А Бог на надеждата дано ви изпълни с всяка радост и мир във вярата, та че чрез силата на Духа Светаго да се преумножава вашата надежда.“ (Рим. 15:13)

           И тази година невечерната светлина на Христовото Възкресение ни озарява!

           Душите ни ликуват и с пасхална радост възпяваме този ден, който Господ сътвори! Невеществената пасхална светлина осенява цялата вселена – видимия и невидимия свят.

           А мракът трепери и бяга!

        „ Де ти е, смърте жилото?!

          Де ти е аде, победата?!

          Възкръсна Христос и ти биде повален!

          Възкръсна Христос и паднаха демоните!

          Възкръсна Христос и се радват ангелите!

          Възкръсна Христос и живот се въдвори!“

          ( Св. Йоан Златоуст )

 

           В тези благодатни пасхални дни, но и дни на изпитания, Този, Който е „възкресението и животът“ (Йоан 11:25), пак ни казва, че Той удържа Своята победа над тлението и смъртта, за да дарува на всички живот вечен. „А Сам Господ наш Иисус Христос, и Бог и Отец наш, Който ни възлюби и чрез благодатта Си ни даде вечна утеха и блага надежда“ (2 Солун. 2:16) се обръщам към Вас с молитвено пожелание за здраве, благоденствие, мир и любов да цари между нас.

 

          Моля възкръсналият Христос Бог да ни сподоби със силна вяра, непомръкваща надежда, нелицемерна любов, преизобилно да излее своята благодат над всички нас!

 

ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

          

                                   Доростолски митрополит Яков

27.04.2021 г.

"Вие носите таланта да лекувате най-висшето творение на Бога - човека. Дерзайте, с вас е Църквата, а с Църквата е Бога!"

         С такива слова на духовна подкрепа се обърна архипастирят на Доростолска епархия митрополит Яков към група лекари и медицински сестри - представители на медиците от болничните заведения в гр. Силистра. Срещата се състоя на 27 април по покана на Доростолския митрополит в Митрополията на Престолния град.

           В тези скръбни дни на Страстната седмица, но  и благодатни в очакване на Възкресение Христово бяха споделени мисли и чувства, които вълнуват хората в бели престилки - тези, които поемат най-тежкия удар в борбата с коварната зараза. Владиката благодари на всички за тяхната жертвоготовност, упоритост и професионализъм. Увери ги, че не са сами в тази битка, защото църквата молитвено е с тях от първия ден на това изпитание. Митрополитът преподаде своя архипастирски благослов чрез присъстващите на всички медецински работници и болящите.

На срещата присъстваха: д-р Начева (директор на РЗИ), д-р Костадинова, д-р Ганева, д-р Маринова, д-р Пенева, д-р Русева, д-р Сапунджиева, д-р Чобанова, мед. сестра Няголова, мед. сестра Стоилова.

       Становище на Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков по въпроса за църква „Св. равноапостолни Константи и Елена“ с. Айдемир

 

                                                                                                                              До

                                                                                                                              Председателя на Общинския съвет

                                                                                                                              г-жа Мария Димитрова                                                                                                                                                                                До

                                                                                                                              Общинските съветници на

                                                                                                                              гр. Силистра

 

Уважаема г-жо Димитрова,

Уважаеми Общински съветници,

     

                                „КРОТЪК ОТГОВОР ГНЯВ ОТВРЪЩА, А ОБИДНА ДУМА ЯРОСТ ВЪЗБУЖДА“ (притч. 15:1)

    

          Мирът и любовта да е между нас.

          Предварително се извинявам, ако някого обидя, не това ми е целта.

В деня на Светото Благовещение, когато с верния Божии народ от Доростолска епархия се бяхме събрали в храма с едно сърце и едни уста да славим и молим Света Богородица да не изоставя в молитвите си чедата ни, да ни предпазва и дава сили и здраве в дните на изпитанието, Общинският съвет на гр. Силистра заседаваше.

         Когато се замени времето за молитва с работа нищо добро не може да се очаква.

         И ето, след светата Богослужба, че Девица ще зачене и ще роди Син – Спасител на света и на нас човеците, дойде до мен и вест, внушена от поднебесните сили. Това не ме смути, защото знам че от момента, когато се слага началото на спасението, поднебесните сили всячески гледат да ни погубят. Но в мен нахлуха много въпроси. Каква вреда може да е за обществото построяването на нов Православен храм? На кого пречи? Защо не се вижда желанието на православните вярващи да си имат църква? Какво неморално и вредно има в това? Една педя земя ли ще ощети Силистра? И тн. и тн.

         Не ми се иска да вярвам, че живеем в годините, когато църквата беше гонена и преследвана. Не ми се иска да вярвам, че църквата е заложник на политически интереси. Не ми се иска да вярвам, че живеем във време, когато най-ценното е финансовият интерес. Не ми се иска да вярвам, че в дни на свобода може да се ограничи вярата на православните жители на с. Айдемир. Не ми се иска да вярвам, че някой е против развитието и благопреуспяването на тази част от обичаната ми родина България.

         Искам и вярвам, че това е една неволна грешка, внушена ни от поднебесните сили в деня на Благовещение.

         Една грешка, която, заставайки пред съвестта си да поправим по съвест с вяра в Бога, заставайки на страната на доброто. Грешка поправима за историята, която днес пишем. Поправена грешка, която ще предпази децата и внуците ни от злото и ще им сочи во веки пътя на доброто.

         Затова се обръщам към Вас, уважавани от мен Общински съветници на гр. Силистра – преразгледайте решението си от днес, ден Благовещение и дайте своя глас това Богоугодно дело да продължи и заедно с Вас в мир и любов помежду си да осветим църква „Св. равноапостолни Константи и Елена“ с. Айдемир.

          Нека за историята не бъдем гонители Христови, а достойни негови последователи.

 

         „БЛАГОДАТ ВАМ И МИР ОТ БОГА ОТЦА…“ (фил. 1:2) да е между нас

   

      Ваш во Христа молитствувател    Доростолски митрополит Яков

25.03.2021 г.

гр. Силистра

bottom of page