top of page

22.12.2021 г.

РОЖДЕСТВЕНСКА СРЕЩА НА ДЕЦАТА В МИТРОПОЛИТСКИЯ ДОМ

        Във връзка с Рождественските празници учениците от 5 клас на Природоматематическата гимназия в гр. Силистра гостуваха на Доростолски митрополит Яков в Митрополитския дом по негова покана.

       Владика Яков разказа на петокласниците за Раждането на Иисус Христос, а те го поздравиха със стихотворения. Всяко дете получи от Митрополита торбичка с лакомства.

 

        Учениците бяха придружени от г-жа Анелия Невска, директор на ПМГ „Св. Климент Охридски“, г-н Тодор Панчев, класен ръководител и г-жа Цветана Цанова, Председател на Обществен съвет.

       Архипастирят на Доростолска епархия благослови всички и им пожела благодатни Рождественски празници, здрава и весела нова година.

20211222_125115.jpg

21.12.2021 г.

„ГОСПОД СЕ РАЖДА, ИДВА В СВЕТА С МИР… В ТЕЗИ РОЖДЕСТВЕНСКИ ДНИ ДУШАТА УСЕЩА, ЧЕ ТЯ Е ПРИЗВАНА КЪМ ДОБРОТО, А НЕ КЪМ ЗЛОТО… И СТАВА ПО-ТОПЛА, ПО-ЧОВЕКОЛЮБИВА“

Vladika medii_23.jpg

       С такива слова се обърна архипастирят на Доростолска епархия митрополит Яков към журналистическата гилдия на гр. Силистра.

Срещата се състоя на 21 декември в Митрополитския дом на Престолния град по повод Светлото Рождество Христово.

       Журналистите имаха възможност да зададат въпроси, които ги вълнуват – въпроси, свързани с нашата вяра и нашето съвремие, с просветата и делата в епархията.

      

 

       Митрополит Яков отбеляза, че отиващата си 2021 година беше трудна за всички – поредна година, белязана от пандемията. Но въпреки изпитанията Доростолска епархия посрещна достойно 20-годишнината от своето възстановяване, в с. Межден беше осветена нова църква „Св. Николай Чудотворец“. На 20 декември беше осветен в с. Смилец Православен център, съграден с голямо усърдие и любов от протoпрезвитер Добри Чаков за срещи и беседи, за въцърковяване на хората. Митрополит Яков изказа своята благодарност и към съработниците от Доростолска епархия, които всякога с ревност и вяра се включват в делата на епархийската Църква. „Да благодарим на Бога!“ допълни митрополит Яков.

       Споделени бяха мисли, идеи за бъдещи начинания.

       Журналистите от името на гилдията поднесоха на Доростолски митрополит Яков декоративни борчета и елха, изработена от родител на дете в неравностойно положение.

       „Да осъзнаеш кое е ценното в живота – да избираме доброто, да сме изпълнени с любов“ благослови владика Яков и пожела благодатни Рождественски празници, здрава и спокойна да бъде настъпващата нова година.

20.12.2021 г.

РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ

IMG_20211121_092904.jpg

ДО БОГОЛЮБИВИЯ КЛИР,

ВСЕЧЕСТНОТО МОНАШЕСТВО

И ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ

ОТ БОГОСПАСЯЕМАТА ДОРОСТОЛСКА ЕПАРХИЯ

 

„…Младенец ни се роди – Син ни се даде…“ (Ис.9:6) 

 

Обични в Господа чеда на Епархийската ни Църква,

 

     „…Велика е тайната на благочестието: Бог се яви в плът…“ (1Тим.3:16). Няма християнско сърце, което със сълзи на умиление да не преживява Рождественската радост, озарила Вселената от Витлеемските ясли, вместили в себе си невместимия Христос Бог.

     Актът на Боговъплъщението е началото на Божественото домостроителство, на примиряването на небето със земята, на нашето завръщане в обетованото ни от предвечния съвет Божи небесно Отечество. Акт на безграничната Божествена любов, преизобилно изливаща се върху човешкия род, „Защото Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен.“ (Йоан 3:16).

 

         За съжаление, в нашия забързан живот много рядко си спомняме за тази безгранична себежертвена Божествена любов. Отдадени на ежедневните грижи, изтласкахме Бог в периферията на сърцата си и мъчително се опитваме сами да намерим начини за справянето с „модерните“ болести на съвременната цивилизация - стреса, апатията, отчуждението и т.н. И не си даваме сметка, че те са породени именно от това отдалечаване на сърцата ни от Бога, от Източника на всяко добро даване и всеки съвършен дар, от благодатното общуване с Него посредством св. Тайнства на Църквата.

     Действително живеем във време смутно и разделно, в свят на изпитания и съблазни, но въпреки тях или може би именно поради тях ние винаги трябва да се уповаваме на думите на нашия Божествен Спасител:  „…Дерзайте: Аз победих света.“ (Йоан 16:33).

      Какво означава това „дерзайте“ ? 

      Означава ВЯРВАЙТЕ, означава ОБИЧАЙТЕ, означава БЪДЕТЕ дейни добротворци, носители на Божествената светлина чрез делата си, та като ги видят човеците да „…прославят Небесния ваш Отец.“ (Мат.5;16). Християнинът е светоносец, подобно на Витлеемската звезда той носи в света нетварната Божествена светлина, която указва благодатния път на спасението, която преобразява, обожествява човешката природа и разпръсква делата на тъмнината. Тази светлина, подобно на мъдрите девици, и ние трябва да носим в светилника на сърцата си, та всякога осиявани от нея, да я разпръскваме всред нашите братя и сестри и да ги приобщаваме към вярата и живота в Христа!

     И така, възлюблени мои, нека в навечерието на Рождество да отворим духовните ясли на сърцата си и да приемем в тях Идващия в света Спасител! Амин, да, дойди, Господи Иисусе! (Откр.22:20)

 

 

Честито Рождество Христово!

 

Честита и благословена да е Новата 2022 година!

10.10.2021 г.

Поздравителен адрес на Българския патриарх Неофит по повод годишнината от възстановяването на Доростолска епархия

ДО НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ДОРОСТОЛСКИЯ МИТРОПОЛИТ Я К О В

 

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

 

ОБИЧНИ В ГОСПОДА ВЛАДИКО ЯКОВ!

 

БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ ОТ ПРЕДЕЛИТЕ НА ДРЕВЛЕПРОСИЯЛАТА ДОРОСТОЛСКА ЕПАРХИЯ,

 

      С духовна радост и обич поздравяваме и приветстваме всички вас с изпълващото се през тази година второ десетилетие от възстановяването на каноническия статут на светата и богохранима Доростолска епархия. Сред събитията в най-новата история на Православната ни църква този акт се откроява като възкресяване на паметта ни за един от най-важните диоцези от нашето християнско минало. С почит и благодарност към Бога днес отново поменаваме всички известни нам славни архиереи на тази наша древна и толкова важна за историята ни епархия, заедно с всички просияли в святост Божии угодници в този богоспасаем диоцез. Прекланяме се пред тях и просим светите им молитви, та по тяхното небесно застъпничество Всеблагият Бог да благоволи и днес над освещения клир и църковното изпълнение в светата Доростолска епархия, за да може тя да възраства към още по-добри и богати плодове на своя духовен и църковен живот, на своята духовно-просветна и църковно-строителна дейност.

 

      С особена любов и молитвена памет си спомняме днес и за първите Доростолски архиереи след решението за възстановяване на тази епархия, взето на Петия църковно-народен събор – Високопреосвещените митрополити Иларион и Амвросий, които бяха достойни продължители на славни предшественици и които сториха много за духовния и църковен живот тук. Техните имена завинаги ще останат записани със златни букви в паметта на Православната ни църква, защото в тяхно лице имахме духовници, верни на архипастирския си дълг, които се раздаваха докрай за поверения им Господен виноград.

   

      Радваме се, че днес продължението на тяхното дело е в ръцете на един не по-малко достоен архиерей, който с много любов и архипастирска разсъдливост, с отдаденост на дълга и призванието си и съзнание за приемственост, уверено води светата Доростолска епархия към още по-голям възход, в единомислие и съработничество със своите събратя – архиереите от Светия Синод, в добро сътрудничество с местната държавна и общинска власт, обграден от любовта и доверието на освещения клир и Божия народ. На него и на цялото църковно изпълнение на Доростолската епархия – клир и миряни – всесърдечно желаем крепко здраве, апостолски дух и дръзновение и всяко добро от Господа.

 

     Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!

   Честита и благословена годишнина!

 

 НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

     10.10.2021 г.

      гр. София

10.10.2021 г.

20 години от възстановяването на

Доростолска епархия

IMG_20211010_113157.jpg

         Днес бе кулминацията на тържествата, отбелязващи 20-годишнината от възстановяването на Богодаруваната Доростолска епархия. В митрополитската църква „Свети апостоли Петър и Павел“, гр. Силистра, се отслужи архиерейска съборна света Литургия.

        Възглави я Доростолски митрополит Яков в съслужение с митрополитите Августин Белоцерковский и Богуславский, Киприан Старозагорски, Григорий Врачански, епископите Висарион на Тулча, Евлогий Адрианополски, Сионий Велички, Иеротей Агатополски, архим. Васиан - настоятел на Руското подворие, архим. Василий - протосингел на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, архим. Никанор, протопрезвитер Добри Чаков - протосингел на Доростолска епархия, протодякон Александър,  духовници от епархията и гости.

       След светата Литургия г-н Йордан Христов, дългогодишен певец в митрополитския храм, беше провъзгласен за Протопсалт на Доростолска епархия.

       Тържественото събитие уважиха г-жа Ели Тодорова, Областен управител на Област Силистра, г-н Тодор Тодоров кандидат за Народен представител.

       Приветствия и поздравителни адреси изпратиха: Негово Светейшество Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство епископа на Слобозия и Кълараш Винченцо, Областният управител на Област Силистра г-жа Ели Тодорова.

       Митрополит Августин връчи на митрополит Яков медал на Белоцерковската епархия.

       В края Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков сърдечно благодари на духовенството и на всички присъстващи, дошли от близко и далече. За молитвен спомен той подари на архиереите юбилейни панагии, а на духовниците - юбилейни кръстове.

След светата Литургия на гробовете на блаженопочиналите Доростолски митрополити Амвросий и Иларион се отслужи трисагий.

09.10.2021 г.

Освещаване на нов храм „Св. Николай Чудотворец“ в село Межден, Дулово

IMG_20211009_121644.jpg

      Започнаха проявите, свързани с отбелязването на 20-годишнината от възстановяването на Доростолска епархия. Днес жителите на с. Межден и много гости преживяха духовна радост – освещаването на нова църква „Св. Николай Чудотворец“.

       Чинът на освещаването и последвалата архиерейска съборна света Литургия бяха възглавени от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с митрополитите Августин Белоцерковский и Богуславский, Наум Русенски, Яков Доростолски, епископите Висарион на Тулча, Сионий Велички, Иеротей Агатополски, архим. Васиан - настоятел на Руското подворие, архим. Василий - протосингел на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, архим. Никанор, протопрезвитер Добри Чаков - протосингел на Доростолска епархия, протодякон Александър и духовници от епархията.

       Тържественото събитие уважиха Областния управител на Област Силистра г-жа Ели Тодорова и кмета на с. Межден г-н Валентин Костадинов.

       В края на светата Литургия Доростолски митрополит Яков благодари на всички присъстващи.

       По решение на Епархийския съвет на ктитора г-н Никола Попов беше връчен орден „Св. Доростолски мъченици“, а Петранка Георгиева беше удостоена с грамота за цялостното изграждане на храма.

       В края прозвуча многолетсвие.

01.10.2021 г.

      Поради епидемиологичната обстановка и извънредните мерки някои от мероприятията, посветени            на 20 години от възстановяването на Доростолска епархия, отпадат. Така ПРОГРАМАТА на това                 събитие е:

       09. 10. 2021 г.

       09:00ч     Освещаване на храм „Св. Николай“ с. Межден

       

      10. 10. 2021 г.

      09:00    Съборна архиерейска Литургия в катедрален храм „Свети апостоли Петър и Павел“

bottom of page