top of page

РЕШЕНИЕ НА ЕПАРХИЙСКИЯ СЪВЕТ ОТ 24. 01. 2023 г.

25.01.2023г.

     Епархийският съвет на Доростолска св. митрополия на заседанието си от 24. 01. 2023 г. разгледа и въпроса за извършеното убийство на женско куче с малки кученца и

     РЕШИ:

     Епархийският съвет на Доростолска епархия, винаги воден от Христовия закон на любовта категорично осъжда насилието под каквато и да била форма над хора и животни.

     Във връзка с провежданите следствени действия налага на йеромонах Терапонтий запрещение от св. божествена Литургия до изясняване на случая.

20230116_121830.jpg
Рождественско послание
20220302_154918.jpg

ДО БОГОЛЮБИВИЯ КЛИР,

ВСЕЧЕСНОТО МОНАШЕСТВО

И ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ

ОТ БОГОСПАСЯЕМАТА ДОРОСТОЛСКА ЕПАРХИЯ

„Христос се ражда – славете Го!...“

 

Обични в Господа чеда на Епархийската ни Църква,

                 „… Бог на мира и Отец на милостта…“, Божият Син Иисус Христос дойде сред нас и стана един от нас. Радостен и Благословен ден, защото празнуваме това велико чудо в историята на човешкия род.

                 Точно както сега в света има неразбирателства, противоборства между човеците, войни, омраза, страдание, мъка и болести, така беше и във времената, когато Бог изпрати своя Син сред нас – конфликти, робство, насилие, смърт.

                 И тогава Бог избра далеч от човешките очи, далеч от суетата на този свят, в една пещера, от Дева да се роди Неговият Син. Тази пещера, стоплена от любов, дълбоко осветена от истинния мир, стана сърцето на вселената. В тази пещера се роди Животът за целия човешки род. Там се роди Този, Който дойде за всеки човек поотделно и за всички хора заедно. Той се роди да донесе мир, да покаже кой е Бог и кой е и трябва да бъде човекът. Иисус Христос се роди, за да ни покаже и да ни докаже, че Бог е Любов, че нищо не може да Го спре да ни обича. Той се роди, за да ни просвети, че човек може да има мир и радост само когато е изпълнен с любов, с любов към Бог и към ближния. Озарената от радост и мир пещера проповядва, че Любовта е смисълът на живота ни.

                Въпросът е само дали нашето сърце, нашата душа се превърнаха във Витлеемска пещера? Какво показва фактът, че днес човешкият род усъвършенства инструментите на смъртта ден след ден?

                Не може да има мир в душите ни, ако няма Духа на Божия Син в сърцата. Там, където  е Господ, където е Витлеемската пещера, там няма страх. Демоничните сили бягат от Витлеемската пещера, бягат и от всяко сърце, което се е просветило от Витлеемската пещера. Където има Любов, няма страх.

               Постоянно говорим за това как имаме любов, но се страхуваме, тревожим се за живота си. И като че ли ни е страх да отворим дверите на сърцата си за Витлеемската светлина и топлина. Витлеемската пещера – там, където непрестанно нежно трепти полъхът на Любовта и вечния Живот, присъства Вечността, присъства живият Бог Иисус Христос.

         

               ХРИСТОС СЕ РОДИ, СЛАВЕТЕ ГО И ГО ВЪЗПЯВАЙТЕ!

 

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

                                                                                   

                                                                                                      † Доростолски митрополит ЯКОВ

ПОСРЕЩАНЕ НА ЧАСТИЦИ ОТ
СВЕТИТЕ МОЩИ НА
РАВНОАПОСТОЛНИТЕ КИРИЛ И МЕТОДИЙ
В ГРАД СИЛИСТРА
IMG_20221120_171019.jpg

               На 20 ноември 2022 г. в 17:00ч на площад „Свобода“ - гр. Силистра – бяха донесени от протопрезвитер Добри Чаков частици от мощите на Светите равноапостолни Кирил и Методий. Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков, Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий - викарий на Русенския митрополит Наум, архимандрит Василий - протосингел на Софийска света митрополия и духовници от Доростолска епархия посрещнаха светите мощи. Мощите са дарени от ризницата на архимандрит Тихон (Гайдуков) от Украинска православна църква.

             В посрещането на светините участваха и д-р Юлиян Найденов – кмет на Община Силистра, г-н Николай Неделчев – Областен управител, д-р Мария Димитрова – председател на Общински съвет, общественици, граждани и богомолен народ.

            С факли футболен клуб „Доростол“ поведе литийното шествие. Така тържествено и с камбанен звън светините бяха донесени и положени в катедрална църква „Свети апостоли Петър и Павел“ за вечни времена за поклонение на нашите деца и внуци. Беше отслужена вечерня и верния Божий народ се поклони на светите мощи.

           

 

            Свети равноапостолни, Кириле и Методие, молете Христа Бога за нас!

IMG_20221120_171724.jpg
20221117_101558.jpg

Ден на народните будители

01.11.2022 г.

20221101_112626.jpg

    Днес, 01.11.2022 г., в Доростолска св. митрополия се проведе среща на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков с доц. д-р Румяна Лебедова, Директор на Русенски университет Филиал-Силистра и г-жа Габриела Миткова, Началник РУО-Силистра.
    На светлия празник на Будителите бяха споделени мисли, идеи за съвместна работа, за бъдещи начинания, "защото пътят, по който вървим, е един - на просветата, на доброто, на любовта". За да продължим делото на достойните българи - пробудили, възвисили българския дух.


 

Честит празник!

20221020_135818.jpg
20220817_110958.jpg

Помощ за Одеса

20220512_173417.jpg

   В канцеларията на Доростолска митрополия се получи прошение от архиепископ Арцизский Виктор за нужда от медикаменти поради военните действия в Украйна. 
   Епархийският съвет на Доростолска епархия взе решение с остатъка от дарената сума на стойност 5975 лв. да бъдат закупени медикаменти. 
  Помощта от медикаменти да бъде придружена до ГКПП Орловка от Протосингела протопрезвитер Добри Чаков. Същият лично да предаде на архиепископ Виктор помощта, която да бъде раздадена на нуждаещите се без значение от раса, пол и религия.
   

   Днес, 13. май, Протосингелът протопрезвитер Добри Чаков отпътува с помощта към ГКПП Орловка.   Бяха закупени медикаменти на стойност         5983,93 лв. по фактура.   Протопрезвитер Добри Чаков лично предаде помощта на архепископ Виктор. 
Той преподаде от Доростолския митрополит Яков молитвено благопожелание за Възкресение Христово и за скорошното прекратяване на войната.

IMG-20220404-WA0000.jpg
IMG-20220415-WA0000.jpg
IMG-20220415-WA0001.jpg
20220513_160239.jpg
22. 04. 2022 г.
20220302_154918.jpg

Пасхално послание

До

освещения клир,

всечестното монашество

и всички православни християни

от Доростолска епархия

 

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

 

          ПАСХА! ГОСПОДНЯ ПАСХА – ТЪРЖЕСТВО на тържествата, ПРАЗНИК на празниците!

          С духовен възторг и пасхална радост ликуваме и възпяваме тоя ден, който „… е Господ сътворил: да се зарадваме и да се развеселим в него“ (Пс. 117:24)

          Пасхалната светлина покрива цялата вселена и озарява бездните на ада: смъртта е унищожена, тъмнината е разпръсната, вратите на ада са сринати, светлината озарява всички твари!

          Победителят на ада, нашият Господ Иисус Христос, чрез смъртта и Възкресението Си победи дявола, обезсили смъртта и ни дарува Живот вечен.

          Как е нужна Пасха на измъчения от отчаяние и страдания съвременен човек! Светът около нас все повече се сгромолясва в пропастта на греха и погибелта - финансови кризи, глад, мизерия, бедствия, пандемии, войни - а войната в Украйна е между братя. Струва ни се, че тъмнината побеждава светлината, че греховната смърт заличава живота и радостта. Но това не е така! Множеството рани на човечеството подлагат вярата ни на изпитание. Но именно Голготската саможертва, страданията и смъртта на Господ Иисус Христос и Неговото преславно Възкресение утвърждават вярата ни. Защото чрез Възкресението Си Господ не премахва страданията, а ги побеждава с Пасхалната Си благодат.

          Да, нашият Господ Иисус Христос победи смъртта преди 2022 г.! Но трябва да помним, че тази победа, както в отделния човешки живот, така и в историческите съдбини на света трябва да се осъществява с духовна бран, с усилия, с молитва, с творчески подвиг на вярата, защото „В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света!“ (Йоан 16:33). Защото Възкресение Христово е извор на вечна надежда и на небесна утеха – явява на света, че „и светлината в мрака свети, и мракът я не обзе“ (Йоан 1:5). Единствено Пасхалната истина озарява целия мрак на нашия живот и ни указва пътя към ВЕЧНИЯ ЖИВОТ.

          Затова възлюбени „… всички да въззовем: Христос възкръсна – хора, веселете се!“ (Акатист на Пасха). Възкръсналият Жизнодавец, нашият Господ Иисус Христос, да ни удостои с мир, истина, праведност и да ни обдари с вяра, надежда и любов.

          В тези благодатни пасхални дни, но и дни на изпитания се обръшам към Вас с молитвено пожелание за здраве, благоденствие, мир и любов да цари между нас.

          Моля възкръсналият Христос Бог да ни сподоби със силна вяра, непомръкваща надежда, нелицемерна любов, преизобилно да излее своята благодат над всички нас!

 

ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

 

                                                                                                                                      † Доростолски митрополит Яков

13. 04. 2022 г.

Решение за промени в администрацията на Св. Синод

20220302_154918.jpg

      На своето редовно заседание от 13.04.22 г., Св. Синод - пълен състав, единодушно реши:

     

      Освобождава Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий от послушанието надзорник на Отдел "Синодално издателство" и назначава за надзорник на същия отдел Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков.

03. 04. 2022 г.

Среща в Доростолска митрополия

20220403_184859(0).jpg

      Днес, 03. 04. 2022 г., в Доростолска света митрополия се проведе среща на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков с г-н Румен Петков, председател на АБВ. Присъстваха г-н Владимир Маринов - народен представител, г-жа Иванка Ташева - зам. председател н Общински съвет - Силистра.

      Бяха споделени мисли, идеи за развитието на Доростолска епархия и Община Силистра.

      Срещата премина в приятелска и градивна атмосфера.

 

bottom of page