top of page

03.03.2021 г.

3-ти март - Ден на Освобождението на България от османско иго

DSCN3082.JPG

           България празнува своя национален празник!

На 3-ти март се подписва Санстефанския мирен договор, който слага край на петвековното потисничество на българския народ.

           По този повод Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков  отслужи в катедрален храм "Свети апостоли Петър и Павел" благодарствен молебен към Всеподателя Бога за великите Му благодеяния към нашия народ. На молебена присъстваха д-р Юлиян Найденов кмет на Силистра, Ивелин Статев областен управител, Мария Недялкова заместник - кмет, д-р Мария Димитрова общински ръководител на ГЕРБ-Силистра.

            В края на богослужението митрополит Яков припомни подвига и саможертвата на падналите за свободата ни воини, припомни добродетелите, завещани от предците ни, които трябва да предадем на бъдните поколения, благодари на Бога за милостта Му към нашето Отечество.

            Празникът завърши с многолетствие.             

         След това митрополит Яков, духовниците, представителите на местната власт и граждани се отправиха към градския площад, където под звуците на националния химн беше издигнато българското знаме.

             Бяха поднесени цветя пред паметниците на Стефан Караджа, капитан Георги Мамарчев, Л.Толстой.

26.02.2021 г

Plakat_NKVH_2021_page-0001.jpg

25.02.2021 г

Архиерейска света Литургия и свещеническо ръкоположение в храм "Свети архангел Михаил" с. Черковна

DSCN3020.JPG

    На 40-я ден от освещаването на църквата "Свети архангел Михаил" с. Черковна, Негово Високопресовещенство Доростолският митрополит Яков отслужи архиерейска света Литургия в съслужение с протопрезвитер Добри Чаков, протосингел на Доростолска митрополия, и духовници. По време на богослужението владиката ръкоположи в свещенически сан дякон Иво Георгиев. Митрополит Яков се обърна към Иво Георгиев с кратко слово за отговорното и съпътствано с много трудности свещеническо служение, но и с много благодат.

18.02.2021 г

Заупокойна архиерейска света Литургия и панихида по повод 6 месеца от преставянето в Господа на Доростолски митрополит Амвросий

DSCN2147.JPG

На 18 февруари се изпълват 6 месеца от преставянето в Господа на Доростолски митрополит Амвросий. По този повод Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков в съслужение с протопрезвитер Добри Чаков, протосингел на Доростолска митрополия, и духовници отслужи архиерейска заупокойна света Литургия в митрополитски храм "Свети апостоли Петър и Павел". В панихидата след това взеха молитвено участие  Русенски митрополит Наум, Теодосий архиепископ на Томис-Контстанца, Иероним - викариен епископ на Румънския патриарх Даниил, архимандрит Андрей - игумен на манастира Дервент. На гроба на Доростолски митрополит Амвросий беше отслужен трисагий.

Бог да прости блаженопочиналия ДОРОСТОЛКИ МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЙ!

10.02.2021 г

Молебен по повод 143 г. от Освобождението на град Силистра

IMG_20210210_105344.jpg

     На 10 февруари се навършват 143 години от Освобождението на гр. Силистра. По този повод негово високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков отслужи молебен за здраве и благоденствие в митрополитската катедрала "Свети апостоли Петър и Павел". С него съслужиха протопрезвитер Добри Чаков, протосингел на Доростолска митрополия, и свещеници. Молитвено участие взеха д-р Юлиан Найденов, кмет на община Силистра, и неговият екип, д-р Мария Димитрова - председател на Общинския съвет - и съветници, областният управител Ивелин Статев, жители на града.  

Митрополит Яков говори за подвига на героите, за важността на събитието, за приемствеността между

                                                                                                      поколенията, за добродетелите на нашите предци. 

     След молебена присъстващите - духовници и граждани - при спазване на противоепидемичните мерки се оправиха към Паметната плоча на улица "Омуртаг". Тук, под звуците на градския духов оркестър, те поднесоха венци и цветя в знак на преклонение.

     Събитията са организирани от Доростолска митрополия, община Силистра, Общински комитети "Васил Левски" и"Христо Ботев".

06.01.2021 г

Богоявление в Силистра – празнична архиерейска света Литургия и Велик водосвет

IMG_20210106_110243.jpg

     „…Слава на Тебе, Спасителю на света, идващ при Йоан да се кръстиш като човек., слава на Тебе, Просветителю на творението. …Слава на Тебе, безначална Светлина, пожелал да изгрее на Йордан за целия свят великата зора на просвещението. Слава на Тебе, дошъл да умиеш света от древната прелест…“

 

(Акатист на Богоявление, кондак 1, икос 1)

 

     На 6 януари Православната ни църква празнува спасителната Теофания: Божественото явяване пред човеците на Единосъщната и Неразделна Троица – Отец, Син и Дух Свети. Сина се кръщава, Светия Дух слиза върху Него като гълъб, а от небесата се чува гласът на Отца „Този е Моя възлюбен син, в Когото е моето благоволение“ – цялото творение се освещава!

        По този повод Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков в съслужение с протопрезвитер Добри Чаков, протосингел на Доростолска митрополия, и свещеници отслужи архиерейска света Литургия и Велик Богоявленски водосвет.

          Духовната радост продължи с литийно шествие – духовници и миряни се отправиха към брега на река Дунав, където митрополит Яков хвърли Кръста в речните води за благословение на всички. Кръстът беше хванат от най-възрастния сред участниците – 56-годишния Иво Колев.

27.12. 2020 г. 

Освещаване на нова църква в с. Черковна

20201230_114342.jpg

     На 27 декември 2020 г. - Неделя след Рождество в деня на св. първомъченик и архидякон Стефан - Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков бе посрещнат с тържествен звън на камбани в новопостроената църква „Св. архангел Михаил“, с. Черковна, Община Дулово. Вечерта преди освещаването беше отслужено всенощно бдение и бяха осветени покривките и църковните съсъди.

  Освещаването започна с коленопреклонни молитви на Цариградския патриарх Калист. След което архиереят, всички служащи и миряните три пъти обиколиха църквата със светите мощи. Богослужението продължи с последованието за освещаване на църква.

    В службата взеха участие Негово Високоблагоговейнство протопрезвитер Добри Чаков - протосингел на Доростолска митрополия, иконом Добри Върбанов, протоиерей Роман Михалев, свещеник Росен Божидаров, свещеник Иван Чобанов и новоръкоположените дякони Красимир и Иво. Присъстваха Областният управител Ивелин Статев, ктиторите на църквата и много миряни.

       По време на първата архиерейска света Литургия, която започна веднага след освещаването, всички изповядаха Символа на вярата и Отче наш. Светата Литургия завърши с многолетствие. В проповедта си митрополитът говори за смисъла на Рождението Христово, ктиторството в православната църква и връчи грамоти на дарителите. Накрая по решение на Епархийския съвет на Доростолска епархия от 26.11.2020г. митрополит Яков връчи орден „Св. Доростолски мъченици“ на д-р Тодор Тодоров за цялостно подпомагане и изграждане на църкви в нейния диоцез.

bottom of page