top of page

25.12.2020г.

viber_image_2020-12-23_17-11-33.jpg

Рождественско послание

ДО БОГОЛЮБИВИЯ КЛИР,

ВСЕЧЕСТНОТО МОНАШЕСТВО

И ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ

ОТ БОГОСПАСЯЕМАТА ДОРОСТОЛСКА ЕПАРХИЯ

„ …  СЛАВА ВЪВ ВИСИНИТЕ БОГУ, И НА ЗЕМЯТА МИР, МЕЖДУ ЧОВЕЦИТЕ БЛАГОВОЛЕНИЕ“ (ЛУКА 2-14)

Днес изгрява СЛЪНЦЕТО НА ПРАВДАТА, полага се началото на спасението на всеки един от нас чрез рождението на Богомладенеца Христос.

„ … Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен.“ ( ЙОАН 3-16)

И ето – днес се ражда.

Цялото ангелско войнство възпява и слави раждането от Дева на Христос по плът. Богомладенецът се полага в ясли, показвайки смирението, което ще ни спаси, принасят Му се дарове – злато, ливан и смирна като на  Цар неземен. Звезда Витлеемска огрява пътя, който ще ни преведе от земното към небесното. Небесата се отварят, за да достигне ангелското пение до нас. Всичко е притихнало, защото в тази свята нощ се изпълва Божият план за спасение на човеците. Христос се ражда, за да възвести

новия закон. Закон, изпълнен с благодат, мир, любов към Бога и към  ближния. „ Тази е Моята заповед: да любите един другиго, както Аз ви възлюбих. Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели. „ (ЙОАН 15 : 12-13)

В дните на изпитание нека да не забравяме, че днес се роди Спасителят на света, че живеем в дни, изпълнени с благодат и мир. Да проявим своята любов, молейки се за всички страдащи, боледуващи, за медиците, сираците, вдовиците, полицаите, политиците и за всички нуждаещи се. Да загърбим различията и злото между нас -  да се обединим в доброто. Да проявим любов, която е дълготърпелива, пълна с благост, не завижда, не се гордее, радва се на истината, зло не мисли, всичко извинява, всичко претърпява….

Така, водени от вярата, надеждата и любовта в родилия се Богомладенец, да преминем заедно през трудностите и изпитанията на деня.

 

БЛАГОДАТТА, МИРА И ЛЮБОВТА НА РОДИЛИЯ СЕ ДНЕС БОГОМЛАДЕНЕЦ, И ОБЩЕНИЕТО В СВЕТИЯ ДУХ ДА БЪДАТ С ВСИЧКИ НАС!

 

                        ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

Благословена от Бога да бъде новата 2021 година изпълнена с мир, здраве, доброта и любов.

30.10.2020г.

Приветствие от името на клира, монашествуващите и миряните от Доростолска епархия

DSC_0104_edited.jpg

   До Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков

„Благословен е Идещият в името Господне ! Господ е Бог, и ни се яви! Мир на земята и слава във висините!” (из слово за Цветница на Св. Климент Охридски)

   Ваше Високопреосвещенство, скъпи наш архипастирю,

В такива минути думите са безсилни да изразят радостта, която душата изпитва! Ето, че Всеблагия Бог, в Своя промисъл, не остави сироти нас – клира, монашествуващите и паството на древната Доростолска епархия и чрез Св. Синод на родната ни Българска православна църква Ви показа достоен приемник на Доростолския епархийски престол.

Ваше Високопреосвещенство,Вие идвате да светителствувате в една древна епархия в покрайнините на съвременна България. Доростолска епархия не е голяма по размери, но огромна на християнско духовно наследство. Свещеното предание ни говори, че по тези земи лично свети

апостол Андрей е проповядвал Христовото евангелие. Тук живота си за Христа дават 21 известни нам мъченици. Основана около 390 година Доростолска епархия е била винаги център на духовен живот. През 5 и 6 век епископи тук са Яков, Монофил, Йоан и Дулцисим участвали на Вселенски събори. След покръстването на българите в 865 година Доростолска епархия е една от първите епархии на новоучредената Българска православна църква. Именно тук през 927 година Дръстърския (Доростолски) мотрополит Дамян е провъзгласен за първ български патриарх, канонично признат от останалите поместни православни църкви.

    След падането на България под византийска власт в 971 година Доростол става отново епископски катедра, а от 1020 година е под юрисдикцията на Охридската архиепископия. След освобождението от византийска власт, при Асеневци, Доростол е митрополитска катедра при Търновската патриаршия. По времето на петвековното османско иго, Доростолска митрополия е една от водещите епархии на Вселенска патриаршия, а нейните предстоятели през 17 и 18 век получават екзархийски права над цялото Подунавие, Влахия и Молдова. През 1871 епархията е временно обединена с Червенска. На петия Църковно-народен събор на БПЦ, на 17 декември 2001 година епархията е отново възстановена.

 

         Високопреосвещений владико,

 

        Приемете синовен поздрав от името на нас – клириците, монашествуващите и богоспасаемото паство на Доростолска епархия. Днес Вие се възкачвате на престола на тази древна епархийска катедра, за да ни ръководите по пътя на спасението в Христа. Сигурни сме, че по Вашите молитви и напътствия епархията ще продължава да процъфтява и дава изобилен плод на духовното поприще!

Добре дошли Ваше Високопреосвещенство! На многая и благая лета!

 

        От името на клира, монашествуващите и паството на Доросtолска епархия:

                            /Протопрезвитер Добри Чаков Иванов, протосингел/

30.10.2020 г.

Послание на Българския патриарх и Св. Синод на БПЦ-БП до всечестния клир и богохранимото паство на Доростолска епархия

thumbwm (1).jpg

П О С Л А Н И Е

НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ И СВ. СИНОД НА

БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА -

БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ

ДО

ВСЕЧЕСТНИЯ КЛИР, ПРЕПОДОБНОТО МОНАШЕСТВО

И БОГОХРАНИМОТО ПАСТВО НА ДОРОСТОЛСКА ЕПАРХИЯ

ВИСОКОПРЕПОДОБНИ,

ВИСОКОБЛАГОГОВЕЙНИ,

ВСЕБЛАГОГОВЕЙНИ И БЛАГОГОВЕЙНИ ОТЦИ,

ПРЕПОДОБНИ МОНАШЕСТВАЩИ И БЛАГОЧЕСТИВИ ХРИСТИЯНИ,

СЛУЖЕЩИ, ПОДВИЗАВАЩИ СЕ И ЖИВЕЕЩИ В

БОГОСПАСАЕМАТА ДОРОСТОЛСКА ЕПАРХИЯ,

ЗЕЛОВЪЗЛЮБЕНИ ЧЕДА В ГОСПОДА,

БЛАГОДАТ ВАМ ОТ ГОСПОДА БОГА И СПАСА НАШЕГО ИИСУСА ХРИСТА,

ОТ НАС ЖЕ СМИРЕННИХ - МОЛИТВА И БЛАГОСЛОВЕНИЕ

На 18 август 2020 г., след продължително боледуване, се престави в Господа приснопаметният Доростолски митрополит Амвросий.

Св. Синод в заседанието си на 19 август 2020 г., прот. № 6 – пълен състав, на основание чл. 84, ал. 1 от УБПЦ – БП, назначи Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний за Наместник на овдовелия Доростолски епархийски престол, като му възложи на основание чл. 84, ал. 2 от УБПЦ – БП да проведе избор за нов Доростолски митрополит.

Св. Синод в заседанието си на 29 септември 2020 г., прот. № 7 – пълен състав, съгласно разпоредбите на чл. 85, ал. 1 от УБПЦ – БП, състави и изпрати листа на достоизбираемите епископи, кандидати за митрополитски избор на овдовелия Доростолски епархийски престол. Съгласно УБПЦ – БП, и на основание чл. 87 от УБПЦ – БП, на 18.10.2020 г. Епархийският избирателен събор избра и прогласи за избрани от клира и народа на Доростолска епархия за достойни приемници на Доростолския митрополитски престол Константийския епископ Яков с 18 гласа и Величкия епископ Сионий с 12 гласа.

Св. Синод в нарочното си заседание на 24.10.2020 г., прот. № 8 – пълен състав, изслуша писмо на Западно- и средноевропейския митрополит Антоний, Наместник на овдовелия Доростолския епархийски престол и изложението на Доростолския епархийски избирателен събор и намери, че изборът е преминал в нормална и етична обстановка и добър ред. След като разгледа протокола, на основание чл. 89, ал. 2 от УБПЦ-БП Св. Синод, потвърди избора, състоял се на 18.10.2020 г. в гр. Силистра. Поради това Св. Синод определи на 25.10.2020 г. – 6 Неделя след Неделя подир Въздвижение – св. мчци Маркиан и Мартирий, в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" след светата Литургия да се проведе и каноническият избор за Доростолски митрополит чрез гласоподаване от страна на Председателя и членовете на Св. Синод в пълен състав. На основание получения изборен резултат, Българският патриарх от свое име и от това на Св. Синод прогласи за редовно избран и каноничен Доростолски митрополит Константийския епископ Яков, когото Светейшият патриарх тържествено и официално поздрави като новоизбран и утвърден митрополит на Доростолската митрополитска катедра и пълноправен член на Св. Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия, за което се състави Акт, който се вписа в Кондиката на Св. Синод и се подписа от Председателя на Св. Синод и гласувалите епархийски митрополити.

И така, възлюбени в Господа чеда, с това каноническо определение на Високопреосвещения митрополит Яков за ваш архипастир се удовлетворяват вашите духовни желания и нужди. Като има предвид неговата опитност, енергия, богословски познания, изявени административни качества, добри познанства сред православния свят и цялостното му служение в светата ни Църква, сред които игумен на Баткунската св. обител „Св. апли Петър и Павел“ край с. Паталеница, Секретар на Пазарджишка духовна околия, Архиерейски наместник на същата духовна околия и Втори викарий на Пловдивския митрополит, Св. Синод се надява, че новоизбраният ваш право-правещ архиерей ще полага грижи да отговаря на своето високо призвание, усърдно ще се труди за удовлетворяване на вашите религиозно-нравствени потребности и апостолски ще свидетелства пред вас истините на Христовото благовестие. Известни и присъщи за личността му са характерните черти, проявявани в общуването с неговите подчинени сътрудници, като диалогичност, равнопоставеност, колегиалност, дружелюбие, непринуденост, човещина и отговорност. Отличава се така също и с монашески добродетели, изпълнител на всяко послушание, възложено му от духовния старец, което безропотно и ревностно изпълни.

Всичко казано дотук свидетелства, че той се е доказал като старателен Викарий, като през годините на неговото служение търпеливо и смирено изпълняваше обязаностите на възложените му послушания.

Но, за да изпълни Високопреосвещеният митрополит Яков успешно своето апостолско служение като ваш архипастир, ще му бъдат необходими вашата синовна любов, преданост, почитание, уважение и послушание.

Като ви призоваваме да припознаете отсега нататък за свой канонически митрополит Високопреосвещения Яков, отечески ви съветваме да му съдействате със своята любов и преданост в предстоящия негов свят, но труден подвиг. Като ваш духовен отец и ръководител, който носи тежката отговорност за вас пред Бога и Църквата, полезно за всички ви ще бъде да слушате неговите мъдри съвети, огласителни поучения и пастирски наставления, него да споменавате в светите храмове, в светите богослужения и в молитвите, към него да се обръщате за съвети в своите духовни нужди и епархийски дела, защото според каноните и постановленията на светата наша Православна църква управлението на епархията принадлежи на него. Нека Негово Високопреосвещенство намери във вас свои възлюбени духовни чеда, а вие в него своя духовен отец, та при взаимна любов между пастир и паство да може той по-лесно и успешно да отговори на своето архипастирско призвание, да оправдае вашите и на Доростолската епархийска църква надежди, като я ръководи по пътя на истината, живота и спасението и ви представя пред престола на Всевишния здрави, чисти и святи во славу Его Единородного Сина и Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа.

Като известяваме с това наше послание вас, наши възлюбени в Господа чеда на Доростолската епархия, за каноническото определение на Негово Високопреосвещенство митрополит Яков, призоваваме над вас Божието благословение и оставаме ваши в Христа молитствуватели.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ЧЛЕНОВЕ:

† СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

† ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

† ПЛЕВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИГНАТИЙ

† ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

† ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

† ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ

† ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН

† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ

† РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ НАУМ

† СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ КИПРИАН

† ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

† ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ

25.10.2020г.

 Каноничен избор на нов Доростолски митрополит

thumbwm (8).jpg

   След св. Литургия, в 6 Неделя след Неделя подир Въздвижение - 25. 10. 2020 г. - в Синодния параклис "Св. цар Борис-Михаил" в София, се проведе каноничният избор за нов Доростолски митрополит.

  С 11 гласа "ЗА" от общо 13 Св. Синод на БПЦ-БП избра за Доростолски митрополит Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков.

   Преосвещеният Велички епископ Сионий бе подкрепен с един глас от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Подадена бе и една празна бюлетина от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прогласи избирането на Константийския епископ Яков за нов член на Св. Синод в качеството му на Доростолски митрополит.

18.10.2020г.

Епархийски избор в Доростолска епархия

_TAK9893.jpg

В неделния ден на 18-ти октомври в Силистра се проведе избор за двама кандидати за нов Доростолски митрополит.

Денят започна с отслужването на св. Литургия от наместника на овдовелия Доростолски епархийски престол Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с протопрезвитер Добри Чаков, епархийски протосингел и духовници от епархията. В края на богослужението за достойно служение с офикията „протойерей" бе отличен свещ. Роман Михалев. Проповед върху неделното евангелско четиво произнесе митрополит Антоний.След св. Литургия дядо Антоний прикани епархийските избиратели да се съберат в салона на светата митрополия. След като бе установено, че всичките 18 епархийски избиратели от трите духовни околии на епархията (Силистренска, Дуловска и Тервелска) са налице, се пристъпи към изборната процедура. След молитва към Бога, наместникът на овдовелия Доростолски епархийски престол митрополит Антоний разясни процедурата по гласуването. След

това бе избрано изборно бюро в състав: Протопрезвитер Добри Чаков и Цветана Цанова. Урната за гласуването бе запечатана.Всеки един от избирателите получаваше бюлетина, подписана от наместника и подпечатана с печата на Доростолския епархийски съвет. След това се покланяха пред Св. Евангелие и Св. Кръст, оттегляха се в обособена тъмна стаичка и гласуваха. След края на гласуването урната се отпечата и бе установено, че всичките 18 бюлетини са валидни: Според списъка с архиереи одобрен от Св. Синод на БПЦ-БП бяха получени следните гласове:

Велички епископ Сионий - 12

Белоградчишки епископ Поликарп - 2

Агатополски епископ Йеротей - 1

Мелнишки епископ Герасим - 3

Константийски епископ Яков - 18

Според подадените гласове се установи, че двама от кандидатите имат изискуемия брой гласове.

Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний прогласи за достойно избрани Константийски епископ Яков с 18 гласа и Велички епископ Сионий с 12 гласа.

След одобрението от Св. Синод на БПЦ-БП на епархийския избор, в първата неделя след него, митрополитите -членове на Св. Синод на БПЦ-БП ще изберат и канонически ще утвърдят един от двамата кандидати, който да се възкачи на Доростолския епархийски престол.

bottom of page